Un nou loc de joacă se construiește în România în fiecare zi, în condițiile în care majoritatea proiectelor sunt noi (360), dintr-un total de 628 de șantiere și proiecte ce reprezintă și construirea de spații destinate copiilor, arată o analiză a companiei IBC Focus.

Andrei Spataru CEO IBC FocusFoto: Hotnews

● Timiș (35), Cluj (33) și Sibiu (28) sunt județele în care se construiesc cele mai multe locuri de joacă.

● Doar 5-7% dintre spațiile de joacă create au și echipamente pentru copiii cu dizabilități.

● Cele mai multe locuri de joacă sunt în faza de construcție.

Timiș (35), Cluj (33) și Sibiu (28) sunt județele în care se construiesc cele mai multe locuri de joacă. Cu 27 de locuri de joacă, Bucureștiul este urmat de județele Bihor (cu 26 de locuri de joacă noi) și Constanța (25 locuri de joacă).

IBC Focus a monitorizat în ultimul an (mai 2021 - mai 2022), prin platforma Victa.ro, 628 de șantiere și proiecte ce reprezintă și construirea de locuri de joacă.

După stadiul construcției, cele mai multe proiecte, aproape jumătate, sunt în faza de construcție (198) sau imediat premergătoare construcției. Circa o treime dintre locurile de joacă sunt în faza de proiectare (205) și autorizare (21).

“Monitorizăm şantierele de pe întreg teritoriul ţării și este important să vedem care sunt cei mai activi dezvoltatori de proiecte de locuri de joacă. Vestea bună este că majoritatea proiectelor sunt noi - 360, la nivel național. Practic, putem spune că în fiecare zi în România se construiește un nou loc de joacă. Un sfert dintre proiectele monitorizate sunt locuri de joacă existente care se află în modernizare în prezent”, a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.

Analiza IBC Focus nu a luat în calcul achizițiile directe făcute de diverse autorități pentru echipamente de locuri de joacă. Conform SEAP, în ultimile 12 luni au fost identificate circa 100 de astfel de achiziții, iar valoric nu sunt reprezentative.

De remarcat că statul este cel mai mare și important investitor în crearea de locuri de joacă pentru copii. De asemenea, sectorul privat contribuie la realizarea de locuri de joacă, dar investițiile sunt reduse (de exemplu, în cazul ansamblurilor imobiliare care uneori sunt obligate să creeze spații de joacă, puțini sunt aceia care investesc în calitate.) Mai mult, spațiile nu sunt întreținute corespunzător pentru că puține ansambluri mai investesc ulterior în întreținerea locurilor de joacă.

Tot în zona privată mai sunt hotelurile și pensiunile, care creează spații mici de joacă pentru a atrage familii - dar nici aici investițiile nu sunt semnificative.

Deşi nu sunt numeroase, cele mai moderne investiții în locuri de joacă sunt realizate de către investitori privați, marea majoritate fiind dezvoltate ca businessuri antreprenoriale noi. Aceste investiții pot fi remarcate de obicei în marile centre comerciale (mall-uri) sau în spații tematice dedicate.

Astfel, statul ramane cel mai important investitor în crearea de locuri și spații de joacă pentru copii. Peste 80% din locurile de joacă monitorizate sunt cu finanțare de la stat. Însă şi aici este o mențiune importantă. Aproape jumătate (45%) din locurile de joacă anunțate sunt create în cadrul grădinițelor, școlilor și creșelor. În general, aceste locuri de joacă nu sunt deschise publicului larg. În prezent, există în lucru un proiect legislativ care își propune să permită folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program.

Astfel, puțin peste jumătate din locurile de joacă construite sunt în spații publice în care copiii pot avea acces neîngrădit.

O altă concluzie importantă, capitol la care s-ar putea face progrese este legată de spațiile de joacă care au și echipamente de joacă destinate copiilor cu dizabilități. "Estimez că doar 5-7% dintre spațiile de joacă create în România au și echipamente accesibile copiilor cu dizabilități," spune Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

IBC Focus este o companie care monitorizează piața de construcții și proiectele de investiții din România, cu o experiență de peste 15 ani în domeniu. Anual, pe platforma victa.ro sunt monitorizate și actualizate constant peste 35.000 de santiere și proiecte de construcții, atât din sectorul privat cât și din cel public.