România nu-și mai poate permite cele 42 de județe.Nu mai putem ține acest aparat administrativ. Economia reală nu-l mai poate susține. Să nu mai fie comune sub 5000 de locuitori. Insist asupra nevoii de reorganizare din administratie. S-a culcat omul în județul Tulcea și se trezește în Constanța! Am dat doar un exemplu minor, a spus marți Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, cu ocazia relansării Pactului pentru Fiscalitate.

Mihai DarabanFoto: Hotnews

Ce a mai spus marți Mihai Daraban:

  • Statul trebuie să-și scadă cheltuielile. Tot apar diverse agenții, în loc ca Statul să-și reducă cheltuielile.
  • Diplomația economică există și lipsește cu desăvârșire. Noi încercăm să suplinim această diplomație prin mâini private. În Austria, cei 128 de reprezentanți comerciali în străinătate sunt angajații Camerei de Comerț. Au 15 atașați comerciali numai în România.
  • Constituția nu spune câte județe trebuie să avem!
  • Am dat un exemplu la un moment dat și am spus că cei de la SRI s-au reorganizat, așa cum și alte instituții s-au reorganizat.

Relansarea proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, proiect care pornise inițial în decembrie 2014 are loc în acord cu actualitatea anului 2022, fondatorii proiectului intenționând să aducă sub același acoperiș atât invitați care reprezintă instituții relevante ale statului (Guvern, Parlament, Președinție) și organizații reprezentative din economia românească, cât și personalități marcante ale mediului academic și colegi din mass-media.

Un lucru este cert: dacă fiscalitatea noastră ar funcționa într-un mod predictibil și eficient, banii pierduți din evaziune și taxe necolectate, dar și beneficiile pierdute din investiții nerealizate, s-ar putea transforma în peste 3.000 de școli moderne sau în 2.366 de kilometri de autostradă, sau în 27 de spitale regionale, sau în 70.000 de locuri de muncă – toate acestea în fiecare an, spun organizatorii.