Rolul dolarului şi al euro ca valute globale ar urma să scadă, deoarece băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, a anunţat marţi Banca Centrală a Rusiei, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor rate negative la depozitele în dolari şi euro, scriu Reuters și Agerpres.

Banca Centrală a RusieiFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Sancţiunile occidentale fără precedent au dus la îngheţarea a aproape jumătate din rezervele valutare şi de aur ale Rusiei, care înaintea invaziei se situau la aproximativ 640 miliarde de dolari.

Acest precedent, alături de discuţiile privind un posibil sechestru asupra rezervelor, vor determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să-şi regândească strategiile privind economiile lor, consideră Banca Centrală a Rusiei în raportul de stabilitate financiară.

Instituţia adaugă: „Ne putem aştepta la creşterea cererii pentru aur şi la o scădere a rolului dolarului şi euro ca monede de rezervă globală”.

La finalul lui 2021, Banca Centrală a Rusiei deţinea rezerve de aur de 131,5 miliarde de dolari, restul de 612,9 miliarde de dolari fiind sub formă de active în valută. La 20 mai, rezervele Rusiei scăzuseră până la 583,4 miliarde de dolari.

Ponderea valutei în obligaţiunile pe care le deţin băncile ruseşti a scăzut în ultimul timp, după ce clienţii au accelerat retragerea fondurilor din conturile în valută, în timp ce ponderea activelor în valută a băncilor a crescut.

„Unul din rezultatele sancţiunilor impuse pe piaţa valutară a fost tendinţa de a spori folosirea monedelor alternative la dolari şi euro”, a apreciat Banca Centrală a Rusiei, referindu-se în special la yuanul din China.

Instituţia consideră că în urma scăderii ponderii valutei în sectorul bancar rusesc, Moscova ar putea impune rate negative la depozitele în dolari şi euro.

____