​Din iunie se petrec mai multe lucruri ce țin de fiscalitate și de finanțe personale. Până la urmă vorbim de bani pe care îi vor primi mai multe categorii de persoane. Pe scurt, este vorba despre: salarii mai mari în agricultură, opțiunea celor 200 lei netaxați la salariul minim, vouchere de 250 lei pentru cei vulnerabili și programul Tezaur cu dobânzi de peste 7%.

FiscalitateFoto: DreamsTime

Angajații din agricultură și industria alimentară nu vor plăti impozit pe venit și contribuția la sănătate

Angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit și contribuția la sănătate începând din luna iunie pentru salariile între 3.000 și 30.000 de lei.

De asemenea, în aceste sectoare, pe modelul construcțiilor, salariul minim nu va putea fi mai mic de 3.000 de lei.

Spre deosebire de construcții, totuși, angajații pot opta ca angajatorul să le vireze contribuția la Pilonul II.

Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână.

Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei (net).

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, șofer, expert în vânzări etc. vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.

200 lei fără taxe la salariul minim – opțiunea angajatorului

Firmele care au angajați încadrați cu salariul minim le pot mări salariile cu 200 lei, bani care nu vor fi taxați, din iunie. Adică nu se vor plăti impozit pe venit și contribuții.

De precizat că nu este o obligație, ci o opțiune. Dacă angajatorul vrea să facă asta sau nu, e decizia lui.

Această măsură se aplică până la finalul anului.

Practic, așa cum spune ordonanța, salariul ar trebui mărit de la 2.550 lei, la 2750 lei. Cu alte cuvinte, dacă se întâmplă asta, angajatul ar urma să aibă în mână 1.724 lei.

Ordonanța mai spune că nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei, în cazul persoanelor nouangajate în perioada 1 iunie—31 decembrie 2022 inclusiv.

Bugetarii nu vor beneficia.

Vouchere 250 lei pentru persoanele vulnerabile

Persoanele vulnerabile vor beneficia de 250 lei o dată la două luni. Se vor acorda tichete sociale pe suport electronic din care vor putea fi achiziționate alimente și mese calde. De precizat că Guvernul a schimbat regulile chiar la finalul lunii mai (în ultima zi a lunii a apărut în Monitorul oficial).

Vor beneficia:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele - copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Românii care au bani economisiți pot împrumuta statul la dobânzi de 7,2% și 7,8% pe an

Românii pot împrumuta statul la dobânzi de 7,2% pe 1 an și 7,8% (în iunie) pe 3 ani în luna iunie prin programul Tezaur, începând de joi.

Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu, sunt în forma dematerializatã iar dobânda va fi plătită anual.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Sursă foto: DreamStime.com