Există necesitatea unor discuții sincere și serioase despre economia românească: accesul la capital, bancabilitatea companiilor. Trebuie să ne asumăm acel moment în care capitalul negativ din economie începe să fie asanat, a spus joi ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la o conferință organizată de Institutul de Studii Financiare și DC News.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Ce a mai spus Adrian Câciu:

  • Legea privind înființarea Băncilor Naționale de dezvoltare am găsit-o zăcând în Ministerul Finanțelor unde stătuse 4-5 ani. Pentru că decidenții nu se hotărâseră cum se poate crea cadrul legal. Este un proiect pe care l-am adoptat în regim de urgență în Guvern. Sperăm ca pe final de an să avem primul act normativ privind înființarea primei bănci de dezvoltare.
  • Există necesitatea unor discuții sincere și serioase despre economia românească: accesul la capital, bancabilitatea companiilor. Trebuie să ne asumăm acel moment în care capitalul negativ din economie începe să fie asanat.
  • O restructurare a capitalului negativ, o îndreptare a companiilor către zona de creștere a dimensiunii activelor, de plată a datoriilor, de renunțare la fenomene care -chiar dacă nu au devenit structurale- sunt deja un model economic: nu ne plătim datoriile, după care ne împrumutăm propriile companii...
  • Trebuie să gândim împreună - indiferent de partidul politic- o metodă prin care să îmbunătățim legislația comercială.
  • Dacă nu vom înțelege că economia românească trebuie creată pe principii de bază economice, nu vom face decât să prelungim acest model de a pune antreprenorii în situația de a fi vulnerabili, de a pretinde nevoia de competitivitate fără a avea instrumentele necesare.