Din perspectiva românească, vecinătatea estică a constituit întotdeauna o sursă de primejdii și invazii. Armatele rusești au invadat Principatele Române de 12 ori în intervalul 1711 – 1944. De 10 ori fără consimțământ, iar de două ori cu consimțământ, a declarat Vladimir Socor, Senior Fellow, The Jamestown Foundation, Washington.

Vladimir SocorFoto: Captura YouTube

După dispariția Uniunii Sovietice și după intrarea în NATO, spune el, România se bucură de cea mai solidă situație de securitate din întreaga istorie a României.

Cele două scuturi care asigură România în această perioadă

Potrivit acestuia, două sunt scuturile care asigură România în această perioadă:

1. Independența Ucrainei care separă România de Rusia

2. Aderarea României la NATO, aceasta făcând posibil parteneriatul strategic între România și SUA. Anume, această relație bilaterală asigură situația României. Premisa parteneriatului bilateral a fost și rămâne calitatea României de membră a NATO.

„Actualmente, România este în primejdie să piardă unul dintre acești doi piloni ai securității ei, anume independența Ucrainei și poate chiar existența Ucrainei ca entitate politică”, a precizat Socor.

4 războaie în vecinătatea estică a României

Mai multe războaie sunt actualmente în decurs în vecinătatea estică a României:

1. Războiul Ruso-Ucrainean

2. Războiaiele într-un stadiu sau altul de conservare între Rusia și Republica Moldova pe teritoriul Transnistriei și

3. între Rusia și Georgia în jurul terioriilor Abhazia și Osetia de Sud.

4. În afară de acestea, asistăm la un război naval purtat de Rusia în Marea Neagră.

„Deci avem 4 războaie într-un stadiu sau altul de activitate, cu un nivel sau altul de intensitate în vecinătatea estică a României”, a explicat el.

Războaiele Ruso-Ucrainean, Ruso-Moldovean și Ruso-Georgian au avut în mare parte caracterul unui război hibrid.

„În Occident a devenit o adevărată modă intelectuală analiza războiului hibrid, mai ales după prima invazie rusească în Ucraina în 2014. Atenția excesivă asupra metodelor hibride de ducere a războiului de către Rusia a condus la neglijarea dimensiunii militare convenționale în războaiele Rusiei cu vecinii ei”, a mai spus Vladimir Socor.

  • De fiecare dată, războaiele duse de Rusia cu metode hibride au culminat cu o intervenție militară de tip convențional care abia în acea etapă a asigurat succesul războiului hibrid.

„Acum această neglijență este pe cale de a fi rectificată de către SUA și NATO. Rămâne să vedem cu ce rezultate”, a precizat el.