Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, a indicat marţi Banca Mondială, în raportul "Perspective Economice Globale". Estimările sunt mai bune faţă de cele avansate în luna aprilie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans modest de 1,9% în acest an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Faţă de ediţia din ianuarie a raportului Global Economic Prospects, estimările BM sunt în scădere semnificativă în condiţiile în care, la momentul respectiv, organizaţia anticipa un avans de 4,3%.

Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,7% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,8% previzionat în ianuarie, iar pentru 2024 o creştere de 3,9%.

În regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o scădere a economiei de 2,9% anul acesta, şi o creştere de 1,5% anul viitor, în timp ce economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 2,9% în 2022.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere economică de 2,2% pentru acest an, în România, conform celui mai recent raport al său. Alți economiști vorbesc de 1%, și acest nivel fiind dificil de atins, explică aceștia. „Prognoza noastră pentru România este cea mai pesimistă din regiune, lăsând la o parte Rusia, că Rusia este o altă poveste. Dar în Uniunea Europeană este una dintre cele mai joase creșteri – noi ne așteptăm undeva în jur de 1%, dar cred că și 1% va fi greu”, explică Dan Bucșa, economistul șef al Unicredit pentru Europa Centrală și de Est