Coaliția (PSD, PNL, UDMR) a făcut o listă de măsuri fiscale care ar urma să intre în vigoare de anul viitor, precum scăderea pragului la micro, eliminarea impozitului specific în Horeca, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr la 19% sau creșterea impozitării apartamentelor și caselor. Întreaga listă menționată de Profit.ro.

Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen HunorFoto: AGERPRES

Pentru PSD contează mult și va ține „cu dinții”, din toată acea listă, de impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, denumită și taxă de solidaritate. Discuția privind un impozit progresiv urmând a fi prin 2024-2025.

De precizat că nu s-a luat o decizie în sensul de care dintre măsuri vor rămâne pe masă. Momentan s-a făcut un “cârnat” de măsuri, o parte dintre ele sunt prevăzute în PNRR, precum eliminarea excepțiilor și aici menționăm că în agricultură, industria alimentară și construcții se dorește micșorarea plafonului pentru care nu se aplică impozit pe venit și contribuția de sănătate. Acum este pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei și se dorește 3.000 – 15.000 de lei. De precizat că din 2025 ar urma să plăteacă contribuții la sănătate.

Lista respectivă a fost prezentată recent în Coaliție, dar la nivelul de discuție (nu sunt asumate sau validate ca măsuri fiscale), o ședință în acest sens urmând a avea loc și astăzi, fără a se aștepta luarea unei decizii.