În perioada ianuarie - aprilie 2022 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,56 miliarde euro, comparativ cu 4,11 miliarde euro în aceeași perioadă de anul trecut.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Ca de obicei, consumul prim import a dus la un deficit al balanței bunurilor mai mare cu 2,6 mld. euro, în vreme ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 345 milioane euro. Vezi aici comunicatul BNR.

Lucrurile care ar trebui să îngrijoreze sunt gradul de acoperire a plăților prin încasări și mărimea relativă a soldului contului curent, fără a mai insista asupra ponderii soldului curent în PIB.

Ponderea soldului curent în PIB (MRS) este o mărime relativă ce consemnează deficitul (excedentul) contului curent fată de PIB. După primul trimestru, această pondere era la noi de circa 7%.

Când MRS este între 2 și 4%, dezechilibrul este firesc cu condiția să nu se permanetizeze, iar guvernul trebuie să ia măsuri de reechilibrare a contului curent al Balanței de plăți externe (situația anului 2005). Dacă MRS e între 5 și 10% (ca acum), situația prezintă un semnal de alarmă pentru factorii de decizie la nivel macroeconomic (situația anului 2004). Iar dacă MRS trece de 10%, înseamnă că ne confruntăm cu un dezechilibru care semnalează grave disfuncții în economia unei țări.

Ne mai putem uita la mărimea relativă a soldului contului curent față de volumul total al tranzacțiilor. Acest indicator a urcat de la 6,7% la final de martie, la 8,2% în aprilie, potrivit datelor BNR. Când valorile acestui indicator sunt mai mici de 10%, acest lucru poate indica faptul că o parte din importuri au rămas neplătite, ceea ce afectează nivelul datoriei externe.

Gradul de acoperire a plăților prin încasări, care arată gravitatea dezechilibrului prin abaterea sa față de poziția de echilibru (100%), a fost la final de aprilie de 84,4%.