Coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal săptămâna aceasta, potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, informează News.ro.

Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

El a precizat că este vorba foarte mult de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive.

Ministrul spune că acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

El a explicat că deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din Coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Adrian Câciu a mai spus că Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie.

Întrebat despre taxa de solidaritate, ministrul de Finanţe a afirmat că ”nu crede că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.

”Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el.

Despre banii pentru aplicarea acestor măsuri, ministrul de Finanţe a afirmat că ”această ajustare are loc pe două paliere”.

”Ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa. Unu, înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, doi - digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani”, a explicat ministrul.

De precizat că în Coaliție se tot discută de câteva săptămâni despre noile măsuri fiscale precum scăderea pragului la micro, eliminarea impozitului specific în Horeca, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr la 19% sau creșterea impozitării apartamentelor și caselor.