​Potrivit unui Regulament al BNR din 2020 (12/2020), achizitorul unei bănci trebuie să aibă 5 ani experiență în servicii financiare, iar Dan Ostahie are numai 4,3 ani, au declarat pentru HotNews surse apropiate BNR. Practic, decizia de respingere este valabilă până la îndeplinirea acestei condiții, au mai spus sursele noastre.

Dan OstahieFoto: Business Standard

Potrivit legii sus-menționate, competența managerială se evaluează de către BNR având în vedere experiența minimă de 5 ani din ultimii 7 ani a acționarului în achiziționarea și administrarea de participații de cel puțin 10% în entități comerciale, care trebuie să demonstreze abilități, diligență și conformare la standardele relevante.

De asemenea, competența tehnică se evaluează având în vedere experiența minimă de 5 ani din ultimii 7 ani a acționarului dobândită ca acționar care a exercitat controlul asupra unor instituții de credit ori instituții financiare și/sau ca persoană care a administrat și/sau a condus activitatea unor asemenea instituții. În acest caz, de asemenea, experiența trebuie să demonstreze abilități, diligență și conformare la standardele relevante.

Reamintim că zilele trecute BNR a respins dosarul prin care Dan Ostahie, fondatorul Altex, urma să preia Porsche Bank, la doar câteva zile după ce Consiliul Concurenței dăduse undă verde tranzacției. Banca Centrală confirmase pentru HotNews informația, fără a dori să comenteze atunci pe marginea motivelor respingerii.

În dosarul înaintat la BNR pentru aprobare, viitorul executiv al Porsche Bank urma să fie Mișu Negrițoiu (72 de ani), care a condus în România ING Bank dar și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Porsche Bank avea la finele anului 2020 active de circa 900 de milioane de lei (și o cotă de piață de 0,16%), potrivit datelor furnizate de BNR.

Grupul Porsche Finance România activează în România din noiembrie 2004, fiind orientată spre piața serviciilor financiar-bancare prin intermediul Porsche Bank Romania S.A. și Porsche Leasing Romania IFN S.A., a căror activitate predominantă este cea de creditare (în special, sub forma creditelor de consum și leasing auto).