Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie: Omisiunile sau inexactitatile in contabilitate constituie evaziune fiscala complexa si se pedepsesc cu inchisoare de la doi la opt ani

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2008, 19:04 Economie | Finanţe & Bănci


Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca inregistrarile inexacte sau omiterea unor inregistrari in contabilitate constituie infractiune complexa de evaziune fiscala pedepsita cu inchisoare de la doi la opt ani, informeaza avocat.net. ICCJ a solutionat, astfel, recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General. Recursul viza practica neunitara a instantelor de judecata cauzata de existenta a doua reglementari pentru aceste infractiuni.

UPDATE: Coordonatoarea departamentului financiar al casei de avocatura "Bostina si Asociatii", Roxana Arghiroiu, a apreciat ca inregistrarea inexacta in contabilitate va fi considerata evaziune fiscala si pedepsita ca atare numai daca va avea drept consecinta sustragerea de la obligatiile fiscale, in caz contrar aceasta fapta se va incadra la fals intelectual.


Prevederi legislative diferite

Cele doua reglementari sunt prevazute in legea contabilitatii si in legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Legea contabilitatii incadreaza aceste fapte la fals intelectual, in timp ce legea evaziunii le incadreaza la evaziune fiscala complexa. Pedeapsa pentru fals intelectual este de la unu la cinci ani, iar cea pentru evaziune de la doi la opt ani.

Decizia a fost emisa in ianuarie 2008, dar nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Recursul inaintat de Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a vizat "incadrarea juridica a faptei de a efectua inregistrari inexacte sau de a omite inregistrarile in contabilitate, respectiv raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si cea de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea nr. 82/1991 - Legea contabilitatii".   

Legea numarul 241 din 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale stabileste o pedeapsa cu inchisoarea de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi pentru faptele prevazute la art. 9 alin 1 lit. b si c, savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Faptele prevazute la acest articol sunt omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate si respectiv evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.

In schimb, Legea contabilitatii numarul 82 din 1991 vizeaza faptele facute cu intentie. Textul de lege arata ca "efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii". Falsul intelectual se pedepseste, conform Codului penal, cu inchisoare la unu la cinci ani.

Decizie mai dura

In recursul in interesul legii promovat, Procurorul general a sustinut opinia anumitor instante conform careia faptele mentionate constituie infractiuni de evaziune fiscala (art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/ 2005) si de fals intelectual (art. 43 din Legea nr. 82/1991), aflate in concurs real.

Aceste instante de judecata au argumentat ca atunci cand "inregistrarile eronate sau inexacte in documentele contabile afecteaza bilantul contabil, avand ca urmare si o diminuare a obligatiilor fiscale, nu exista doar un concurs de texte, ci un concurs real de infractiuni deoarece fapta ce caracterizeaza latura obiectiva a celor doua infractiuni se conjuga cu urmari materiale imediate diferite, si nu este vorba de una si aceeasi fapta".

"Decizie binevenita"

"Decizia ICCJ care introduce o practica unitara este binevenita pentru ca elimina foarte multe discutii si eludari care apar in dosare de evaziune fiscala. Fiind doua reglementari legale, instantele hotarau fie conform uneia fie celeilalte, iar infractiunile erau pedepsite diferit. Decizia pune acum sub aceeasi aripa cazurile de evaziune fiscala si le incadreaza la o infractiune mai grava", a declarat pentru HotNews.ro avocatul Catalin Solomon.

In ceea ce priveste riscul ca erorile intamplatoare, facute fara rea credinta, sa fie considerate infractiuni, avocatul a aratat ca instanta decide de la caz la caz, in functie de speta, de circumstantele agravante sau atenuante.

"Ca sa se ajunga la un dosar penal de evaziune fiscala, organele de control fiscal trebuie sa faca o sesizare organelor de cerecetare penala sau procurorului. Inspectorii fiscali analizeaza daca este eroare de bunacredinta sau o fapta grava. Daca un contabil nu inregistreaza un bon sau o factura poate fi considerata o neglijenta, dar daca nu inregistreaza venituri mari, care implica impozite mari, fapta este mult mai grava", a precizat sursa citata.

Evaziunea fiscala si falsul intelectual sunt doua infractiuni distincte

In opinia coordonatoarei departamentului financiar al casei de avocatura "Bostina si Asociatii", Roxana Arghiroiu, decizia Inaltei Curti arata ca inregistrarea inexacta in contabilitate va fi considerata evaziune fiscala si pedepsita ca atare numai daca va avea drept consecinta sustragerea de la obligatiile fiscale. In cazul in care nu va duce la neindeplinirea obligatiilor fiscale, aceasta fapta se va incadra la fals intelectual.

"Dupa cum se stie, latura obiectiva a unei infractiuni cuprinde: elementul material; urmarea imediata; legatura de cauzalitate (ce se stabileste intre elementul material - actele materiale, atitudinea negativa - si urmarea imediata - rezultat). In cazul celor doua infractiuni - cea reglementata de art.43 din Legea nr.82/1991, respectiv cea reglementata de art.9 alin.1 lit.b si c din Legea nr.241/2005 - nu poate fi vorba de una si aceasi fapta prevazuta de legea penala (latura obiectiva este aceiasi). Acestea sunt doua infractiuni distincte, cu urmari imediate diferite (nu orice inregistrare inexacta in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, elementelor de activ/pasiv, rezultate financiare, are drept rezultat neindeplinirea obligatiilor fiscale)", a afirmat Roxana Arghiroiu.

Evaziunea fiscala, o infractiune care se poate face numai prin fals intelectual

"Insa, elementul material al infractiunii de evaziune fiscala nu se poate realiza decat prin elementul material al infractiunii de fals intelectual (prevazuta de Legea nr.82/1991) - ca si exemplu, o inregistrare inexacta in contabilitate atrage denaturarea venitului (pana aici avem infractiunea de fals intelectual), iar daca s-au produs consecinte si in plan fiscal, avem urmarea imediata a infractiunii de evaziune fiscala. In contextul dat este bine de stiut ca, in cazul unui concurs de infractiuni, cand se stabilesc mai multe pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita pana la maximul special", a aratat Roxana Arghiroiu.

Reprezentata casei de avocatura "Bostina si Asociatii" a apreciat, sub rezerva motivarii ICCJ, ca solutia este binevenita pentru companii si contabili. "De-a lungul timpului au existat multe polemici pe tema aceasta (contabilii erau cei care se intrebau care este ratiunea de a fi condamnat pentru un concurs de infractiuni, cand nu poti face evaziune fiscala, decat prin fals intelectual; care este situatia in care o persoana poate fi condamnata numai pentru evaziune fiscala, in cazul art.9 alin.1 lit.b si c din Legea nr.241/2005)", a explicat aceasta.

Concluzia: Inregistrarea inexacta in contabilitate, pedepsita ca evaziune fiscala numai daca determina sustragerea de la obligatiile fiscale

"Prin urmare, in cazul in care persoanele in discutie vor inregistra inexact informatii in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, elementelor de activ/pasiv, rezultate financiare in scopul
sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, vor fi condamnate numai pentru evaziune fiscala (nu concurs de infractiuni), pedeapsa fiind cea prevazuta pentru aceasta infractiune (nu cea prevazuta in cazul unui concurs
de infractiuni). In situatia in care persoanele in discutie vor inregistra inexact informatii in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, elementelor de activ/pasiv, fara consecinte in plan fiscal, atunci acestea vor fi condamnate numai pentru fals intelectual", a conchis sursa citata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10185 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ICCJ (Miercuri, 12 martie 2008, 21:19)

  Peter Badesco [anonim]

  Aha, deci sa intelegem ca nu o sa se mai poata fura. Ce gluma de prost gust.

  "In ceea ce priveste riscul ca erorile intamplatoare, facute fara rea credinta, sa fie considerate infractiuni, avocatul a aratat ca instanta va decide de la caz la caz.

  In cazul in care e Ministru sau Parlamentar,..nu va putea fi cercetat. Aha,...deci asa stau lucrurile,...
  Ce tara de idioti,..citat ,..Petre Tutea.
 • 0 (0 voturi)    
  ICCJ (Miercuri, 12 martie 2008, 21:19)

  Peter Badesco [anonim]

  Aha, deci sa intelegem ca nu o sa se mai poata fura. Ce gluma de prost gust.

  "In ceea ce priveste riscul ca erorile intamplatoare, facute fara rea credinta, sa fie considerate infractiuni, avocatul a aratat ca instanta va decide de la caz la caz.

  In cazul in care e Ministru sau Parlamentar,..nu va putea fi cercetat. Aha,...deci asa stau lucrurile,...
  Ce tara de idioti,..citat ,..Petre Tutea.
 • +2 (2 voturi)    
  bravos natiune (Miercuri, 12 martie 2008, 21:37)

  Olga [anonim]

  pe micii intreprinzatori sa ii alergati, corupti nenorociti care faceti legile!hahalere imbecile! pe cei care calca oameni cu masinile pe strazi, copiii de cocosi, .....apropos, au amutit toate ziarele......pe cei cu averi "nejustificate" (vai, vai nu ilicite) pe mafiotii bordurilor si hotii din guvern care mor de "grija" bugetului sa ii lasam sa ne ia si vietile, ca atata a mai ramas.......bagati batranii in inchisori pentru 100 Ron......tara a nimanui de care v-ati batut joc .....
  • +2 (2 voturi)    
   de acord intru totul (Miercuri, 12 martie 2008, 22:24)

   alice [anonim] i-a raspuns lui Olga

   Vreau sa mai adaug ceva:
   1- Tiganii care sunt Discriminati si au miliarde si nu platesc nici un leu la fisc??? pe astia cum ii pedepsiti INCHIZAND OCHII???
   2 - Dragilor pana la urma o sa aveti tara care o meritati plina de chinezi , coreeni e.t.c. si condusa de tigani cu lovele
   3 - sa nu uitati voi cei care ati putut alege intre bine si rau si ati ales raul ca acesta se va intoarce impotriva voastra dar din pacate v-a fi prea tarziu sa mai puteti indrepta lucrurile
   4 - oricat de frumoasa este romania vom fi nevoiti sa renuntam la ea din cauza ca NOI ROMANII PREGATITI SUNTEM DISCRIMINATI IN TARA NOASTRA pentru ca muncim pe salarii mizere ca sa platim impozit si dari cu nemiluita
   Drept pentru care va MULTUMIM de grija care ne-o purtati fugarindu-ne.
   • -1 (1 vot)    
    ALICE,NE-AI SPART! (Miercuri, 12 martie 2008, 22:51)

    Tot Nicu [anonim] i-a raspuns lui alice

    Wooow! Avem de-a face cu o frustrata aici! Cae e problema t a Alice? Nu ai jeep, dai pre mult la intretinere, ai ceva kg in plus?
    La 4. ai dreptate; e frumosa Romania, pacat doar ca e populata!
 • +1 (1 vot)    
  Impuscati-i pe evazionistii care vand vata de zaha (Miercuri, 12 martie 2008, 22:04)

  Dedalus [anonim]

  Domle. tocmai am gresit cu 50 de bani un ordin de plata penru plata impozitului. fug sa-mi angajez un avocat.

  Data viitoare ma fac ministru si fur cateva milioane de eur , ca aia nu mai e "evaziune fiscala". E frt simplu si se pedepseste mai bland (daca se pedepseste).

  Eu porpun reintroducerea pedfepsei cu moartea pentru IMM care nu platesc TVA la timp si a pedepsei cu inchisoarea pe viata a celor care isi deconteaza ilicit biletele de autobuz.

  Si reducerea cu 50% a pedepsei pentru coruptie (ca si asa nu se aplica...)
 • +1 (1 vot)    
  a inebunit@ (Miercuri, 12 martie 2008, 22:25)

  Nicu [anonim]

  A inebunit Tariceanu! Fixeaza alegeri .....nu mai conteaza in ce data! Tati' pai smecheria e sa scoti alegerile in afara legii, sa pui o taxa(se consuma hartie, spatiu de emisie-deci energie, logistica, oameni scosi din productie,etc, etc) aveai mii de motive sa nu mai faci alegeri!
  Vai de cap' vostru, ca va doare in ... de interesu' tarii inteleg, da sa nu va pese de al vostru?
 • +1 (1 vot)    
  nu, din pacate (Miercuri, 12 martie 2008, 23:27)

  Vali [anonim]

  Daca eram barbati, spanzuram de mult aceste gunoaie. Din pacate, nu suntem nici unguri, nici sarbi...
 • +1 (1 vot)    
  Incriminare - Deincrimnare (Miercuri, 12 martie 2008, 23:32)

  Mirciuc [utilizator]

  Ati uitat ca BNCRUTA FRAUDULOASA a fost o perioada scoasa de sub incriminare penala?

  Ce treaba are contabilul cu intocmirea documentelor si cu verificarea realitatii lor oai trebuie sa devina spion si turnator ca sa-si poata exercita profesia, care oricum va deveni mai devreme ori mai tirziu de TURNATOR al clientelei politice, nu de alta ci numai ca sa poata trai.

  Prima grupa de fapte corolare "evaziunii fiscale" nu-i sunt specifice contabilului, ci ADMINISTRATORULUI de patrimoniu.

  Cea de a doua grupa corolare "inregistrarilor contabile" sunt specifice muncii profesionale a CONTABILULUI.

  Si uita asa cum intr-un STAT in care lipsa de principii nu este doar o moda ci un mod de trai promovat cu consecventa de cocotatii in fruntea STATULUI si acolitii lor se va cauta cu inversunare ACARUL PAUN ca sa infunde puscaria in locul celor care au organizat SISTEMUL TICALOSIT pe care-l pastoresc, cit vor mai avea ce.

  Intru totul de acord cu:
  (Miercuri, 12 martie 2008, 22:24)
  alice [anonim] i-a raspuns lui Olga
 • 0 (0 voturi)    
  Ce bafta au guvernantii nostri ca nu doare prostia (Joi, 13 martie 2008, 14:10)

  eugenrc [utilizator]

  II sfatuiesc pe actualii guvernanti sa constuiasca cit mai repede citeva puscarii , fiindca numai cine nu munceste nu greseste si in aceste conditi nu vor avea unde sa cazeze administratorii de firme si contabili lor . Uite asa se va obtine si cresterea somajului ca sa fim si in acest domeniu pe primul loc in Europa . MA intreb de unde o sa ia banii pentru puscari si someri dupa ce vor aplica cu strictete aceasta lege .
  Nu mi-am imaginat ca toti incuiati s-au adunat in politica . Acum m-am convins ca din pacate asa s-a intimplat .
  Bine zicea Alice : " pana la urma o sa aveti tara care o meritati , plina de chinezi , coreeni e.t.c. si condusa de tigani cu lovele. "

  Politicieni actuali parca urmaresc cu tot dinadinsul sa convinga lumea sa plece din tara.
  Nu de alta dar de revoltat nu ne revoltam atit timp cit putem pleca linistiti in alta tara . E o solutie mai comoda la gradul actual de dezbinare a populatiei tarii .
 • 0 (0 voturi)    
  "omisiunile" si "inexactitatile"distrug vieti... (Joi, 13 martie 2008, 19:07)

  marius [anonim]

  Vreau sa arat aici "de ce" am pus titlul asa: in 2005 am facut o Plangere Penala impotriva practicilor unei societati de brokeraj care mi-a furat un mare nr.de actiuni si bani; dupa o asa-zisa cercetare din partea politiei,expertului si a parchetului, faptuitorii respectivi au fost scosi de sub invinuire, fara recuperarea prejudiciului ! Desi m-am adresat CNVM-ului,sefei procurorului de caz si Garzii Financiare, situatia a ramas neschimbata - parca te adresai...unui perete ; se "prefaceau" ca nu vad falsurile si nu tineau cont de probele mele ( care erau documenele lor oficiale) ! Avocatii pe care i-am avut au "trecut" de partea firmei si ma invatau numai tampenii . Intr-un final, din disperare,am trimis un set de probe si la ICCJ : acesta cred ca a fost norocul meu, deoarece firma de brokeraj mi-a facut Plangere Penala pentru Denunt Calomnios in acelasi timp in care ICCJ constata ca nu a fost calomnios "denuntul"(de fapt era Plangere ) si a redeschis cazul. Doresc sa arat ca in tot acest timp familia mea a fost lipsita de rezultatul muncii mele si nu am putut sa-i asigur copilului cele mai bune conditii de invatatura in conditiile in care facea performanta (din invatatura)! Mai arat ca modul in care a actionat ICCJ ar trebui sa fie Regula, nu Exceptia, pentru tot sistemul judiciar din Romania. Aceste "inexactitati" ale legii nu pot decat distruge vieti, daca nu sunt corectate,pe viitor (in cazul meu, nimeni nu va mai putea...aduce timpul inapoi !).
  Pentru a arata ca nu sunt vorbe goale ce spun, va dau nr. dosarului: 910/P/2005 Cluj, nesolutionat pana in prezent.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by