Autoritățile au pregătit proiectul prin care se dorește reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți.

Pompa benzinarie - carburantiFoto: Dreamstime.com

Proiect reducere 50 de bani la litrul de carburant – click pentru a deschide

Conform documentului, începând cu 1 iulie și până pe 30 septembrie, cei care comercializează benzină și motorină către clienții finali (persoane fizice și juridice) și care acordă o reducere de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de o compensare de 25 bani/litru de la buget. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, benzinarii vor afișa pe totem prețul care include reducerea, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul fără reducerea comercială.

În cazul acordării reducerii, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

De asemenea, 25 de bani reprezintă subvenție legată de preț și se include în baza de impozitare a TVA.

Compensația de 25 de bani se stabilești de către operatorii economici într-o declarație ce va fi aprobată de ANAF și se va depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.

De asemenea, OUG mai prevede că dacă va fi o creștere nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare, aceasta constituie acțiune speculativă și se sancționează. (Este vorba despre recenta ordonanță anti-speculă).

Sancțiunile la e-Transport - o amânare de 2 luni

O altă modificare a OUG prevede că sancțiunile la e-Transport se vor aplica din 1 septembrie 2022.

De precizat că aceasta se aplică de la 1 iulie, dar este prorogare de termen doar pe sancțiuni pentru că în România nu există un program specializat funcționat care să poată încărca în mod automat în programul informatic RO e-Transport un număr mare de notificări în vederea obținerii codurilor UIT pe baza documentațiie informatice puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor.

Sursă foto: DreamStime.com