Sunt o serie de persoane care retrag din depozitele în lei pentru a investi ceva sau pentru a merge, până la urmă, și în concediu. Nu e un trasfer între depozite, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în condițiile în care marți Valentin Lazea, economist șef al BNR, atrăgea atenția asupra unei posibile euroizări.

Adrian CaciuFoto: Hotnews

„Există și retrageri, până la urmă este și perioada concediilor și o serie de investiții se fac în acest moment pentru că inflația înseamnă că și achizițiile vor fi mai scumpe. Atunci sunt o serie de persoane care retrag din depozitele în lei pentru a investi ceva sau pentru a merge, până la urmă, și în concediu. Nu e un trasfer între depozite”, a afirmat Câciu.

Ministrul Finanțelor a mai spus că pe de altă parte, „ceea ce încurajăm și noi, prin programele pe care le avem la Ministerul Finanțelor, încurajăm și băncile să crească dobânzile la depozite”.

„Doar așa vor putea și ele și mediul economic să aibă lichiditatea necesară în mod natural pentru a asigura lichiditatea necesară funcționării economiei dar și a ceea ce au nevoie oamenii”, a precizat Câciu.

Economistul șef al BNR: BNR va trebui să crească în continuare dobânda pentru a preîntâmpina o migrare spre euro

Este evident că deponenții în lei, fie ei populație, fie firme, sunt penalizați de dobânzile mici, fiind acesta un motiv pentru care BNR va trebui să crească în continuare dobânda pentru a preîntâmpina o migrare spre euro, așa-numită euroizare a economiei, a declarat Valentin Lazea, economist șef la BNR.

  • Depozitele în valută au crescut atât nominal cât și real, deci mai repede decât inflația, în timp ce depozitele în lei, chiar dacă au crescut nominal, totuși au scăzut în termeni reali. Cu alte cuvinte, au crescut mai puțin decât rata inflației.

„Deși în presă și în societate se manifestă mare preocupare față de cei care au credit luat, deci dobitorii băncilor, noi trebuie să ne gândim și ar trebui să fie mai vocali creditorii băncilor, adică deponenții, cei care la actualele niveluri ale dobânzii sunt în pierdere”, a precizat Lazea.