„Orice amânare la plata ratelor înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă, deci vei plăti mai mult indiferent de nivelul dobânzii", a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, întrebat care ar fi capcanele Ordonanței privind amânarea cu 9 luni de la plata ratelor bancare pentru firme și persoane fizice. Acesta a spus că soluția este pentru cei care chiar nu își mai pot plăti ratele, pentru restul existând și alte soluții.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanța de urgență privind suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, măsură de care pot beneficia atât persoanele fizice cât și firmele care întâmpină greutăți generate de creșterea prețurilor.

În briefingul care a urmat ședinței de Guvern, HotNews.ro l-a întrebat pe Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care sunt capcanele acestei amânări la plata ratelor și dacă românii vor plăti mai mult după cele 9 luni de amânare decât dacă nu ar fi ales această opțiune.

VIDEO (de la min 59) Ministrul Adrian Câciu, despre capcanele amânării ratelor:

  • „Capcanele bănuiesc că le-a prezentat și domnul Cîțu (n.a Florin Cîțu) când a făcut prima amânare, pentru că este același mecanism. Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci vei plăti mai mult indiferent de nivelul dobânzii.
  • După care venim și ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creștere.
  • Această măsură nu este singura aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situație în care nu își mai pot plăti ratele.”, a declarat miercuri ministrul Adrian Câciu.

Ministrul a spus că este „o amânare ca situație fortuită” pentru cetățenii și firmele care chiar nu-și mai pot plăti ratele, pentru restul existând și alte soluții.

  • „Altfel evident celelalte soluții sunt la îndemână, respectiv: o refinanțare; o schimbare de dobândă, de la variabilă la fixă - este una dintre soluții mai ales atunci când dobânda este volatilă; o trecere pe indicator ROBOR versus IRCC - este o altă variantă; o restructurare de credit - poate ai achitat o parte din credit și ăl restructurezi ca să îți vină o rată mai mică scâzând durata achitată deja.”, a spus Adrian Câciu.

Ce prevede Ordonanța privind suspendarea pentru 9 luni a plății ratelor bancare

Amânarea plății ratelor a fost hotărâtă miercuri de Guvern prin Ordonanță de Urgență.

Potrivit acestui proiect, pe care HotNews.ro l-a prezentat încă de săptămâna trecută, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni.

Ce trebuie să facă persoanele fizice pentru a amâna plata ratelor

Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Ce trebuie să facă persoanele juridice pentru a amâna plata ratelor

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere:

  • privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de 1 an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare
  • privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare
  • privind faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social. De asemenea, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele 6 (șase) luni anterioare datei solicitării precum și că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social, potrivit situațiilor financiare anuale la 31 decembrie 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

De asemenea, conform notei de fundamentare, debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, nu trebuie să se afle în insolvență/incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor.

Această condiție, în plus față de cea care prevede lipsa restanțelor la plată se justifică prin faptul că în starea de insolvență debitorul a beneficiat deja de un plan de restructurare a datoriilor calibrat pe măsura posibilităților de rambursare specifice acestei situații nefavorabile.

IMPORTANT: Proiectul stabilește capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă, cu modificările și completările ulterioare aduse programului.

În acest caz, dobânda aferentă perioadei de suspendare reprezintă o creanță distinctă, căreia i se aplică o dobândă de 0% și pentru care statul, prin Ministerul Finanțelor, acordă creditorilor o garanție pentru riscul de neplată. Această prevedere se justifică prin necesitatea direcționării garanției statului doar către persoanele cele mai vulnerabile din punct de vedere al evoluției venitului disponibil.

Referitor la comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se prevede ca acestea să se plătească conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

În contextul creditelor ,,Noua Casă’’, spune nota de fundamentare, ale căror dobânzi au făcut/fac obiectul unei duble amânări la plată, atât conform prezentei ordonanțe de urgență, cât și conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020, au fost introduse prevederi prin care să se precizeze, distinct, tratamentul privind plata amânată și garanțiile aferente, pentru a se evita o posibilă dublă garantare de către stat a acestor creanțe, cu impact în subevaluarea indicatorilor prudențiali (cum ar fi: provizioanele și cerințele de fonduri proprii).