Euro a scăzut sub pragul de 1,02 dolari săptămâna aceasta, continuându-și declinul către minimul ultimilor 20 de ani și o posibilă paritate cu moneda Statelor Unite, relatează CNBC și Bloomberg.

Paritate dolar-euroFoto: PhotoAlto / Profimedia Images

Moneda comună a statelor membre ale zonei euro era tranzacționată pentru 1,0165 dolari miercuri după-masa în Europa, înainte de a-și reveni ușor joi dimineața.

Euro a înregistrat un declin constant în ultimele luni pe fondul temerilor legate de o recesiune în Europa și incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale a blocului comunitar, existând temeri că Rusia ar putea întrerupe subit livrările.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat miercuri statele membre să se pregătească pentru oprirea completă a gazelor rusești, anunțând că executivul UE va anunța la jumătatea acestei luni planuri de urgenţă la care să asigure transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”.

Îngrijorări legate de Banca Central Europeană

Perspectiva unei încetiniri a creșterii economice a pus de asemenea sub semnul întrebării capacitatea Băncii Centrale Europene (BCE) de a înăspri suficient politica sa monetară pentru a ține sub control nivelurile record ale inflației.

Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Moscovei au împins inflația europeană la un nou nivel record în luna iunie, o veste proastă pentru gospodăriile care se confruntă acum cu creșterea prețurilor la alimente.

Vasileios Gkionakis, director pentru strategie de schimb la Citigroup, a declarat pentru agenția Bloomberg că BCE nu pare să aibă un plan clar privind combaterea inflației și o monedă aflată în deflație.

„Încep să devin cu adevărat îngrijorat cu privire la discursurile care au fost ținute în ultimele zile care arată că există numeroase îngrijorări și neînțelegeri” în cadrul consiliului de guvernare al BCE, a mai spus el.

„Dacă BCE vrea să țină sub control inflația și susțină ratele de schimb (...) trebuie să facă două lucruri: să crească dobânzile de referință și să vină cu un mecanism eficient împotriva fragmentării”.

Pariuri împotriva euro în așteptarea parității cu dolarul

Pariurile de tip „short” împotriva euro au devenit una dintre cele mai populare tranzacții pe piețele financiare, numeroși bancheri de investiții spunându-le clienților lor să se aștepte la continuarea pierderilor înregistrate de moneda UE în perioada următoare.

Agenția Bloomberg estimează că există o probabilitate de 50% ca euro să ajungă la paritate cu dolarul în următoarea lună.

Kit Juckes, strategist șef la Societe Generale SA, spune că euro „rămâne practic de necumpărat vara aceasta”, explicând că „dependența energetică a Europei față de Rusia scade, dar nu suficient de rapid pentru a evita o recesiune dacă este închis gazoductul”.