Moneda europeană, care a intrat în circulaţie în ianuarie 2002, a valorat miercuri, pentru o perioadă scurtă de timp, mai puţin de un dolar, o situaţie nemaiîntâlnită în ultimii aproape 20 de ani, transmite Reuters. Raţionalizarea gazelor şi o posibilă recesiune sunt principalele motive pentru care moneda euro se prăbuşeşte, apreciază analiştii economici.

Paritate dolar-euroFoto: PhotoAlto / Profimedia Images

La scurt timp după publicarea unor date statistice care arată o creştere accelerată a inflaţiei în SUA în luna iunie, ceea ce deschidea calea unei politici monetare şi mai restrictive din partea Rezervei Federale americane, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9998 de dolari în jurul orei 12.45 GMT, o premieră de la introducerea sa în circulaţie, potrivit Agerpres.

Euro s-a depreciat deja cu 12% față de dolar de la începutul lui 2022, în parte datorită așteptărilor ca Rezerva Federală a Statelor Unite să majoreze mai rapid dobânzile de referință decât Banca Centrală Europeană, deși ambele bănci centrale sunt într-o cursă contracronometru de a ține sub control presiunile inflaționiste.

"Raţionalizarea gazelor naturale, aşteptata recesiune, sunt toate motive solide pentru a fi pesimist cu privire la euro", este de părere Stuart Cole, economist la Equiti Capital în Londra.

Potrivit economistului, aceşti factori vor îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a majora costului creditului, ceea ce va adânci şi mai mult diferenţele de dobândă dintre SUA şi Europa.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, moneda euro este a doua cea mai căutată valută pe pieţele mondiale de schimb valutar, iar tranzacţiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piaţa valutară globală care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

Un euro mai slab alimentează inflaţia

Deprecierea euro, care a pierdut 12% din valoare de la începutul anului, este o nouă bătaie de cap pentru BCE.

Un euro mai slab face ca bunurile importate să devină mai scumpe, lucru care alimentează şi mai mult inflaţia.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Pe de altă parte, încercarea de a susţine cursul de schimb al euro cu dobânzi mai mari ar putea agrava riscurile de recesiune.

Economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să înceapă să majoreze dobânda de referinţă la reuniunea din 21 iulie, aceasta fiind prima majorare a costului creditului în zona euro decisă în ultimii 11 ani.

În schimb, începând din luna martie şi până în prezent, Banca centrală a SUA a majorat costul creditului cu 150 de puncte de bază şi ar urma să adopte o nouă majorare de 75 de puncte de bază la reuniunea de la finele acestei luni.

Euro, sub presiune din cauza îngrijorărilor legate de gazele rusești

Miercurea trecută președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat blocul comunitar să se pregătească pentru o oprire totală a livrărilor de gaze naturale din Rusia, un avertisment reiterat duminică și de ministrul francez al Finanțelor Bruno Le Maire.

Catalizatorul final a venit marți, când un indice ce măsoară încrederea mediului de afaceri german în economie s-a prăbușit la minimul ultimilor 10 ani, coborând până la -53,8, aproape dublu față de -28 în luna iunie.

Deprecierea puternică a monedei euro înseamnă că firmele și consumatorii europeni vor plăti mai mult pentru bunurile și serviciile de import, în timp ce exporturile europene devin mai ieftine pe piețele internaționale.

Aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată datele Oficiul european de statistică, Eurostat.

Consecințele deprecierii euro

De exemplu, petrolul şi gazele sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar preţul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecinţă a războiului din Ucraina.

„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

Pentru companii, efectele deprecierii euro diferă în funcţie de cât de dependente sunt acestea de comerţul exterior şi de energie. „Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari", spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance.

„În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate”, explică el.

Potrivit indicelui de paritate euro/dolar realizat de agenția Bloomberg, moneda europeană a atins marți un punct de minim de 0,9999 dolari înainte de a înregistra o revenire modestă până la 1,055 dolari la momentul publicării acestui articol.

Mai multe pe acest subiect: