Guvernul ar putea adopta vineri proiectul de ordonanță care prevede creșterea taxelor în România. De aceea, Consiliul Economic și Social (CES) a fost nevoit să dea joi un aviz (negativ, ce-i drept).

Alin ChituFoto: YouTube

Conform secretarului de stat în Ministerul Finantelor, Alin Chitu, o chestiune s-ar putea modifica, propunerea fiind transmisă către Guvern.

Alin Chitu a zis: „Cu privire la consultanță și management am primit propunerea, a fost analizată și înaintată Guvernului. Deocamdată ea este încă în analiză”.

Este vorba despre faptul că potrivit proiectului, se exclud firmele de consultanță (fiscală) din rândul microîntreprinderilor. Această parte din document rămâne de văzut dacă va fi eliminată, mai ales că Uniunea Profesiilor Liberale și Camera Consultanților Fiscali s-au pronunțat negativ pe această temă.

Mai exact este vorba despre eliminarea punctului (a) din proiectul de OG:

„(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale"

Proiectul prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, TVA-ul la băuturile cu zahăr la 19%, scăderea pragului la micro la 500.000 euro sau TVA-ul în Horeca să urce la 9%, pentru angajații part-time să se plătească contribuții la salariul minim, scăderea pragului pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară, creșterea taxării veniturilor din jocuri de noroc, noi praguri pentru activități independente, creșterea accizelor al tutun și alcool, impozitul pe proprietate.

Un alt proiect care s-a discutat la CES a fost creșterea taxelor pentru operatorii de jocuri de noroc. Acesta din urmă a primit aviz favorabil, fiind și unele propuneri de aplicare de anul viitor, lucru cu care autoritățile nu sunt de acord.