Dolarul a crescut joi, revenind temporar peste paritatea cu euro și atingând noi maxime față de alte monede, stimulat de perspectiva unei politici monetare mai stricte în SUA pentru a reduce inflația, potrivit AFP.

Paritate dolar-euroFoto: PhotoAlto / Profimedia Images

Dolarul a crescut cu 0,25%, la 1,0034 dolari pentru un euro, în jurul orei 1550 GMT (1750 GMT la Paris), cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2002.

Euro a revenit peste paritate în timpul ședinței, dar traderii rămân pesimiști în privința perspectivelor monedei, în condițiile în care criza politică din Italia se adaugă temerilor legate de economia zonei euro.

Acest lucru "complică sarcina Băncii Centrale Europene", a remarcat Jack Allen-Reynolds, analist la Capital Economics.

Iar dolarul a atins maxime semnificative în raport cu alte valute importante: yenul s-a scufundat la 139,39 yeni pentru un dolar, un nivel care nu a mai fost văzut de la criza economică din 1998.

Lira sterlină britanică a scăzut la 1,1760 dolari pentru o liră, cel mai scăzut nivel din 2020, la începutul pandemiei Covid-19, și înainte de aceasta din 1985.

"Dolarul este în creștere, deoarece piețele pariază pe o majorare mai mare a ratelor de dobândă ale Rezervei Federale", a comentat Fiona Cincotta, analist la City Index.

Fed încearcă să contracareze inflația, care a ajuns la 9,1% pe an în luna iunie în SUA, un nou record din noiembrie 1981.

Iar creșterea din iunie a fost confirmată de un salt de 11,3% al prețurilor de producție în indicele PPI publicat joi.

Unii investitori pariază că Fed ar putea urma exemplul Băncii Canadei și ar putea majora dobânzile cu un punct, o posibilitate evocată joi de guvernatorul Fed, Christopher Waller.

Acțiunea băncii centrale canadiene nu a fost suficientă pentru a întări dolarul canadian în fața creșterii dolarului verde: acesta a scăzut cu 0,94%, la 1,3097 dolari canadieni pentru un dolar american.

"În iunie, Fed a semnalat că decizia din iulie va fi cuprinsă între 0,50 și 0,75 puncte procentuale. Problema este că Fed indicase o majorare de 0,50 puncte în iunie și în schimb a optat pentru 0,75 puncte", amintește Stephen Innes, analist la SPI AM.

"Există puțini indicatori între acest moment și decizia Fed", așteptată pe 27 iulie, "care ar putea schimba opinia pieței", a adăugat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.