Ordonanța privind creșterile de taxe urmează să fie adoptată vineri de Guvern. La începutul ședinței, premierul Nicolae Ciucă a spus că este vorba despre o Ordonanță de Urgență, dar proiectul actual este de Ordonanță simplă.

Nicolae CiucaFoto: AGERPRES

UPDATE Ordonanța a fost adoptată de Guvern

Dacă este de urgență, ea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar dacă este simplă, la 3 zile după. Excepția o reprezintă cazul în care sunt precizate date specifice în actul normativ.

“Am avut dialog cu instituțiile internaționale de specialitate, cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar (FMI), cu toți cei care au putut să ne sprijine în demersul nostru și prin măsurile pe care urmează să le stabilim în această Ordonanță de Urgență. Am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât să începem, așa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepțiile, iar pe de altă parte să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate pentru a putea să continuăm încurajarea investițiilor în economia românească”, a spus Ciucă.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, TVA-ul la băuturile cu zahăr la 19%, scăderea pragului la micro la 500.000 euro sau TVA-ul în Horeca să urce la 9%, pentru angajații part-time să se plătească contribuții la salariul minim, scăderea pragului pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară, creșterea taxării veniturilor din jocuri de noroc, noi praguri pentru activități independente, creșterea accizelor al tutun și alcool, impozitul pe proprietate.