Plafonul pentru facilitățile din domeniul construcțiilor, agriculturii și industria alimentară ar urma să scadă de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. Ordonanța privind măsurile fiscale (creșterea taxelor) a fost adoptată de Guvern și va fi publicată în Monitorul Oficial. Așteptăm să vedem data de aplicare oficială a acestei modificări pe zona de construcții - agricultură: probabil 1 august.

Adrian CâciuFoto: Captura Guvern

*Pentru cei care nu știu, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc impozit pe venit și contribuția la sănătate. De asemenea, pot opta să plătească sau nu la Pilonul II. În acest moment, facilitatea se aplică pentru salariile între 3.000 – 30.000 de lei.

“Acestă măsură a fost de fapt pentru salariul minim, nu pentru cele superioare. Să păstrezi un plafon de 30.000 lei cu facilități fiscale în condițiile în care salariul mediu în România este de 6.300 de lei este incorect. Atunci am scăzut acest plafon la 10.000 de lei”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ce Ordonanța a fost adoptată de Guvern.

Facilitatea de 3.000 de lei este din 2018, iar 80% din salariații din construcții sunt la această facilitate, afirmă el.

“Cred că ar fi bine, din partea constructorilor, ca să nu piardă forță de muncă, să facă un efort, în interiorul facilității între 3.000 – 10.000 de lei să ridice un pic salariile muncitorilor”, a precizat ministrul Finanțelor.

  • 3.000 de lei în 2022 nu este egal cu 3.000 de lei în 2018. Prin investițiile pe care acest stat le face, decontează aceste cheltuieli. Aș vrea să finanțăm cheltuielile de construcții pentru investițiile statului român și ale autorităților locale și să păstrăm forță muncă în țară, iar facilitățile să vizeze realizarea unei Românii dezvoltate.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de modificare a Codului Fiscal care prevede, printre altele, creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, TVA-ul la băuturile cu zahăr la 19%, scăderea pragului la micro la 500.000 euro sau TVA-ul în Horeca să urce la 9%, pentru angajații part-time să se plătească contribuții la salariul minim, scăderea pragului pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară, creșterea taxării veniturilor din jocuri de noroc, noi praguri pentru activități independente, creșterea accizelor al tutun și alcool, impozitul pe proprietate.