Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody's și citată de jurnaliștii de la Meduza.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Termenul în care țara condusă de Alexandr Lukașenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody's notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul bielorus a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody's a anunțat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Belarus și Rusia, în incapacitate de plată

Pe 22 iunie, președintele Vladimir Putin semnase un decret ce stabilea o nouă procedură temporară de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble, un artificiu prin care Moscova încerca evitarea intrării în incapacitate de plată.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali.

Ministerul rus al Finanţelor susţinea că plăţile în valută către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai însă a recunoscut ulterior că banii nu au ajuns la creditori deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pe 20 mai Trezoreria Statelor Unite a decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, o derogare temporară de la regimul de sancțiuni acordată pentru ca investitorii să-și poată vinde titlurile.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

La fel ca în cazul Rusiei, statele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva Belarusului după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie ca urmare a faptului că Alexandr Lukașenko a permis trupelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul țării sale.