„Bun ziua! Țe fațe familia? Totul bun?” Așa te întâmpină chelnerii tavernelor din Thassos odată ce te miros că ești român. O bere pe plajă te costă în jur de 3,5 euro, o friptură de vită (peste 300 de grame) cu garnitură costă între 9-11 euro, un șnițel (cu garnitură) e între 7,5-8 euro. Am petrecut acolo două săptămâni și m-am convins: ​Thassos are câte ceva pentru fiecare.

Insula ThassosFoto: Hotnews

​Într-unul din supermarketurile de pe insulă, doi români își cumpărau făină ca să facă pâine. Și-au cărat cu ele din România mașina de făcut pâine (păreau mamă și fiică) și tocmai își cumpăraseră făina de care aveau nevoie.

Alții își aduseseră berea din țară și se strângeau la botul mașinii în parcarea plajei unde o consumau în mare veselie. E drept, trebuie spus că nu doar românii vin pe plajă cu berea sau vinul în genți frigorifice, ci și sârbii sau bulgarii.

Thassos are ceva pentru toată lumea, cum spuneam mai sus. Dar, ca în orice excursie de vacanță, trebuie să te uiți atent la bugetul de care dispui.

S-o luăm de la zero. Ca să petreci 10 zile în Thassos, trebuie mai întâi să ajungi acolo, corect? Distanța e de circa 570 de kilometri între București și Keramoti (de unde se ia ferrybotul spre insulă). Asta înseamnă un consum de circa 50 de litri de benzină. Dus întors, 100 de litri. În Bulgaria, benzina de 95 e circa 1,69 euro. În Grecia, pe insulă, la începutul acestei luni era 2,75 euro. Alimentați prin urmare în România și Bulgaria.

Prin urmare doar drumul până în Thassos și retur vă ia rotund 170-180 de euro. Fără să vă plimbați pe insulă deloc. Dacă vreți să faceți turul insulei (alți circa 100 de kilometri), faceți calculul cât vă costă (la 3,75 euro/litru).

Ferrybotul vă ia 33 de euro (pentru mașină plus două persoane), iar drumul de la Makaza spre Keramoti vă mai costă circa 2 euro (taxă de autostradă).

Cazarea. Dacă ați făcut rezervarea din februarie-martie, probabil ați găsit la 50 de euro/noapte. Dacă o faceți acum, prețurile sunt între 70-80 de euro, dacă nu aveți mari pretenții.

Desigur, în funcție de locul de unde veniți din România, costul călătoriei dvs. poate varia.

Spre insulă puteți ajunge nu doar prin Keramoti ci și prin Kavala. Ferrybotul din Keramoti ajunge în Limenas (cam 30-40 de minute), iar cel din Kavala ajunge în portul Skala Prinou (călătoria durează dublu față de cea prin Keramoti). Biletele nu pot fi achiziționate online, ci se iau de la fața locului.

În Thassos nu se poate ajunge direct cu avionul, dar puteți zbura până la cel mai apropiat aeroport, care este Aeroportul Kavala, apoi să luați ferry-ul spre Thassos. Al doilea cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Salonic.

Un alt mod de a călători prin Thassos este închirierea unei mașini. Puteți găsi cu ușurință un serviciu de închiriere de mașini aproape oriunde pe insulă și nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la orarul autobuzelor sau tarifele taxiului. Prețurile de închiriere a mașinilor depind de obicei de tipul de mașină pe care o închiriați și de perioada de timp în care doriți să o utilizați. Ca regulă generală, închirierea unei mașini pentru o zi poate costa în jur de 30-100 EUR pe zi, dacă o luați pentru câteva zile. Pentru perioade mai lungi, tarifele scad.

Mâncarea. Este relativ ieftină. Mai jos, aveți o listă de prețuri de la una din tavernele de pe insulă.

O masă la un restaurant mediu din Thassos va costa, de obicei, în jur de 15-25 EUR/persoană, în timp ce o masă la un restaurant high-end ar putea costa aproximativ 35-50 EUR.

Desigur, prețul mâncărurilor va depinde și de ceea ce comandați. Dacă doriți să economisiți bani la mâncare, puteți oricând să vă pregătiți mesele în studiourile în care locuiți sau să cumpărați alimente de la supermarketurile de pe insulă. Cu cel mult 25 de euro pe zi puteți mânca 2 persoane foarte bine preparatele cumpărate de la market și gătite acasă.

Pentru a fi în siguranță, este bine să vă bugetați mesele, astfel încât să nu cheltuiți prea multi bani pe mancare. Ideal ar fi să alocați 50 euro/zi/ masă. Dacă luați 3 mese pe zi la tavernă, să aveți 150 de euro/cuplu. La finalul mesei, grecii vă oferă din partea casei fructe de sezon sau prăjituri/înghețată.

Ce poți face în Thassos

Puteți să mergeți doar la plajă, să vedeți obiectivele turistice sau să explorați singuri Thassosul- există multe activități pe care le puteți face pe insulă. Cu toate acestea, este important să țineți cont de faptul că anumite activități pot costa mai mult decât altele.

De exemplu, închirierea unei bărci sau angajarea unui ghid turistic ar putea costa între 15 EUR și 20 EUR pe oră, în timp ce vizitarea unei atracții, cum ar fi un muzeu, poate costa doar aproximativ 5-10 EUR de persoană.

Plajele din Thassos sunt, fara doar si poate, principalele atractii ale insulei. Vei putea vedea peste 35 de plaje, unele deosebit de populare, altele mai izolate, scrie travelplanner.ro. Plaja Paradise, plaja Golden Beach, plaja Aliki, plaja Makryammos sau plaja Pefkari sunt doar cateva dintre cele mai apreciate plaje din aceasta insula. Acestora li se adauga si o serie de plaje mai putin obisnuite, cum ar fi celebra Marble Beach – o plaja amenajata artificial, cu pietricele de marmura alba in loc de nisip.

Satele traditionale din Thassos reprezinta un alt gen de atractie cu care aceasta insula se mândrește. De văzut satul Theologos (fostă capitală administrativă), aflat la 11 kilometri de Potos si la 53 de kilometri de Limenas.

Satul Kastro este unul dintre cele mai vechi de pe insula, cu origini care se trag inca din Evul Mediu si chiar daca a fost abandonat o lunga perioada de timp, renovarile recente l-au readus la viata. Kastro se afla destul de aproape de Theologos, la doar 10 kilometri distanta, insa drumul direct dintre cele doua nu este tocmai practicabil, motiv pentru care este recomandat sa alegi varianta de traseu prin Potos daca pleci din Theologos catre Kastro.

Deși turiști sunt la fel de mulți, cheltuielile acestora au scăzut față de anul trecut

Fabricile de ulei de pe insulă, mănăstirile și bisericile sunt alte obiective care atrag anual zeci de mii de turisti.

Dacă discuți cu localnicii, vei afla că deși turiști sunt la fel de mulți, cheltuielile acestora au scăzut față de anul trecut. Intră în magazin la fel de mulți oameni, dar cumpără doar jumătate față de câți cumpărau anul trecut, ne spune proprietara unui magazin specializat pe articole din piele din Potos.

Kostas, un chelner de la o tavernă din Skala Rachoniu, confirmă și el. Anii trecuți, vindeam cam un 2-3 homari pe zi. Anul acesta vindem cam doi pe săptămână. Iar oamenii își iau mai puține aperitive și felurile de mâncare mai ieftine, potrivite pentru bugetul lor.

Concluzie și buget

Bugetul total, mediu care să vă permită un concediu relaxant de 10 zile în Thassos urcă așadar (adunând toate de mai sus) la circa 1.700 de euro pentru un cuplu. Distracție plăcută!