Ordonanța privind creșterea taxelor intră în vigoare de luni. Evident, acolo unde sunt menționate termene, măsurile vor fi aplicate de la acele date. De anul viitor, în cazul veniturilor obținute din închirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

Adica, așa cum explică consultantul fiscal Cornel Grama, nu se va mai plăti 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.

Ce soluții aveți sau cum să faceți optimizare fiscală

Potrivit lui Grama, există următoarele soluții:

1. Proprietarii au opțiunea să treacă la sistem real (dacă se pricep la contabilitate să-și țină evidența cheltuielilor făcute cu imobilul închiriat sau să apeleze la un contabil pentru asta). Vor plăti 10% la venitul net (venit brut - cheltuieli efectuate ).

Poate acele cheltuieli efectuate cu imobilul (întreținere, reparații, etc.) vor ajunge la 40% și atunci ar fi ca acum. Trebuie văzut de la caz la caz.

Daca se opteaza pentru sistem real la chirii, nu se datoreaza CAS!

Conform art. 137 alin. 1 lit. b: se datoreaza CAS la "b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 "

Nu se incadreaza la art 67 - cedarea folosintei bunurilor calificata ca venituri din activitati independente.

De altfel și Declaratia unică nu permite CAS la completare, ceea ce face ca sistemul real să fie mult mai avantajos și la chirii mari de exemplu (chiar cu 10% cheltuieli cu atât mai mult cu 40%):

  • la 500 euro/luna - cu 10% cheltuieli - taxe datoarate 6.540 lei/an si la venit din chirii cu 10% - taxele sunt 6.900 lei /an
  • la 1500 euro/luna - cu 10% cheltuieli - taxe datorate : 14.700/an si la venit din chirii cu 10% - taxele sunt 15.600 lei /an
  • la 2000 euro/luna - cu 10% cheltuieli - taxe datorate : 17.400 lei /an si la venit din chirii cu 10% - taxele sunt 18.600 lei /an

OBSERVATIE:

Cu cat procentul cheltuielilor creste 20%, 30%... taxele la stat vor fi mult mai mici.

Singurul impediment ar fi evidenta contabila (registrul de incasari si plati). Dar fiecare isi face calculele si opteaza pentru varianta mai avantajoasa.

*Asta calculate la salariul minim de 2.750 lei (sigur îl vor mări de la 2.550 cât e acum).

2. Proprietarii au și varianta închirierii la negru, evident.

„Cred că multi vor face asta ca o reacție la măsura agresivă de creștere a impozitării într-o perioadă de criză”, afirmă Cornel Grama.

De precizat că de anul viitor, proprietarii vor avea obligația înregistrării la ANAF a contractelor de închiriere, asa cum era pe vremuri, acum fiind opțional.