Prețul berii va crește începând cu 1 august, având în vedere că acciza la alcool a fost majorată de Guvern prin OG 16/2022.

Bere la supermarketFoto: Hotnews

Contactată de HotNews.ro, Julia Leferman, director general Berarii României ne-a spus că în ceea ce privește berea, acciza a crescut cu 20%.

De precizat că este greu de făcut un calcul despre cât reprezintă acciza în prețul berii pentru că depinde de fiecare producător în parte și de marjele cu care lucrează.

“Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului. Estimăm că această creștere va afecta piața și mai mult”, a spus Leferman.

Deja, spune ea, în primele 4 luni ale anului piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021, după 2 ani de stagnare.

  • Pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor și al creșterii accizei la bere ne așteptăm la o contracție și mai mare a pieței și la consecințe economice negative care se vor resimți atât imediat, dar și în următorii ani.

„Cu o experiență asemănătoare ne-am confruntat în 2013 când, în urma creșterii presiunii fiscale, piața berii s-a redus cu 10%, urmată de o scădere a încasărilor din acciza la bere de peste 5 mln. lei în 2014, când s-a resimțit complet efectul majorării bruște a cuantumului accizei”, a precizat Julia Leferman.

  • Este greu să anticipăm strategia fiecărui jucător din piață. Ordonanța include mai multe măsuri fiscale. De exemplu, pe lângă creșterea accizei, este prevăzută și creșterea TVA pentru Horeca.

“Din păcate, așa cum demonstrează economia, orice taxare suplimentară duce inevitabil la o creștere a prețului final”, conchide reprezentanta Berarilor României.

De precizat că de anul viitor creșterea accizei va fi în funcție de inflația pe 2022.

Nota redactiei: Reprezenții Berarilor României au mai venit cu câtva precizari, așa că am actualizat textul.