Supraimpozitarea muncii part-time a mai fost introdusă în România, dar a fost desființată, acum câțiva ani, de aceleași partide care acum au reintrodus-o, pe motiv că efectele au fost negative, potrivit lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) și tax partner la Soter&Partners.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților FiscaliFoto: Hotnews

El a acordat un interviu HotNews.ro în care a vorbit despre probleme din Ordonanța 16/2022 privind creșterile de taxe, ce va fi publicat în cursul zilei de vineri.

„Dacă ne reamintim, e un subiect care, din păcate, se reia, deși el a fost introdus inițial în 2017 prin Ordonanța 79, celebra ordonanță care a mutat contribuțiile de la angajator la angajat. Avea și o prevedere legată de contractele part-time. La vremea respectivă a fost introdusă o corecție, în sensul că s-a stabilit ulterior, undeva la începutul anului 2018, că trebuie ca acele diferențe de taxe să fie suportate de angajator pentru că, practic, prin acea obligare a aplicării contribuțiilor la un salariu net nerealizat se ajungea ca taxele și contribuțiile datorate să fie mai mare decât salariul”, a spus Manolescu.

  • Atunci a venit o prevedere, în 2018, care a stabilit că acele diferențe trebuie suportate de angajator. Ulterior, prin Legea 263, dacă-mi aduc bine aminte, din 2019, care a fost inițiată de către PNL la acel moment, acea prevedere a fost abrogată.

„Ea a fost votată în Parlament la acel moment de fosta componență a Parlamentului din 2019, deci nu actuala, aproape în unanimitate. Cred că au fost doar 2 voturi la abțineri sau împotrivă, dar oricum toată lumea a fost de acord cu eliminarea acelei prevederi. Expunerea de motive a vizat, de fapt, efectele negative pe care o astfel de măsură le-a avut asupra mediului de afaceri”, a explicat Dan Manolescu.

Prin urmare, spune el, cadrul politic de la acel moment, care seamănă cu ceea ce avem acum ca și reprezentare politică, că sunt practic aceleași partide în Parlament, au considerat că acea măsură n-a fost bună și au corectat-o.

Guvernul a revenit cu o măsură care a fost considerată proastă în urmă cu câțiva ani

Acum vedem că Guvernul revine cu această măsură care la acel moment a fost considerată proastă. Acum e considerată bună și este repusă în aplicare și vedem deja o serie de efecte.

„Din ce observăm noi, de câteva zile avem o discuție întreagă despre multe contracte anulate. Avem colegi care ne sesizează astfel de lucruri”, ne-a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

  • Cred că ar trebui ca Ministerul de Finanțe, împreună cu Ministerul Muncii, să facă o analiză concretă asupra datelor din Revisal, pentru că datele acestea, poate la nivel punctual pe care noi le avem, nu sunt neapărat relevante. Însă Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii cu siguranță au o imagine concretă la nivel de țară a numărului de contracte care în această perioadă și în perioada imediat următoare vor fi modificate sau anulate”.
  • Să vedem dacă, într-adevăr, măsura aceasta a produs vreun efect bun sau chiar este o măsură care trebuie corectată prin eliminare, zic eu, că altfel de îmbunătățit nu mai avem ce să îmbunătățim la ea.
  • Practic dacă ea produce efecte negative, înseamnă că nu e bună. Și nu cred că trebuie să ne fie teamă de a corecta lucruri care se dovedesc a fi eronate sau greșite.

„Până la urmă e o dinamică a economiei pe care trebuie să o înțelegem și să nu trebuiască să le ferim atunci când lucrurile trebuie îndreptate, pentru că aceste corecții sunt benefice pentru economie și în final, pentru buget”, ne-a spus președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Supraimpozitarea muncii part-time afectează și unele mame care încearcă să reintre în activitate

„Vorbim de aplicarea unor taxe majorate asupra unor situații în care persoana respectivă chiar face acele venituri din contracte cu timp parțial, fără să păcălească pe cineva sau fără să ascundă de fapt mai multe locuri de muncă”, ne-a spus Manolescu.

Potrivit acestuia, sunt cazuri în care o persoană lucrează doar 2 ore sau doar 4 ore, că atât și-a găsit, că atât poate ca timp, că poate este cineva care mai stă și îngrijește un copil acasă și e o mamă care începe să reintre în activitate și și-a găsit doar un contract cu timp parțial pentru că mai are nevoie să aibă grijă de copil, să-l ducă la grădiniță și să-l ia de la grădiniță.

„În aceste situații cred că putem discuta de creșteri de taxe reale, pentru că dacă se aplică taxele la 8 ore când de fapt acea persoană câștigă doar 4 nu văd cum nu ar fi creștere de taxe, pentru că efectiv sunt de plătit sume în plus”, a explicat Dan Manolescu.

HotNews.ro a scris încă de luni că unele persoane au primit preavize prin care au fost informate că din august nu vor mai lucra, fiind vorba despre oameni care se ocupau de curățenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță sau chiar bone. Chiar și asociațiile de proprietari trebuie să se gândească ce vor face cu angajații de la curățenie deoarece locatarii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Guvernul nu și-a dat seama că există oameni care chiar muncesc 2 sau 4 ore.