Cele mai mari falsuri imobiliare din istoria Iașului ● Palatul Victoria Scornitorilor ● Ceea ce ministrul Cîmpeanu nu vorbește nici cu sine ● Planul de urgență pentru gaze ● Rețeta preluării unei companii ● Muncitori români eroi în Italia ● Nouă mituri false despre efectele sancţiunilor ● Cu interdicție în a mai ocupa o funcție publică, șeful Auditului din Sănătate și-a găsit alt loc de muncă. Tot la stat. Tot în audit. Tot în Sănătate ● Ce mai rămâne de exportat din România dacă scoatem din ecuație Dacia și Ford? ● Cum v-a salvat infractorul fugar Cristian Rizea, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă? ● Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi ● Oameni și cai versus mașini: cum erau văzute automobilele în 1908 ● ROBOR vs. IRCC: Înainte să faci trecerea, verifică evoluția din ultimii ani.

Press reportFoto: Profimedia Images
  • Documente DNA în ancheta Condurache-Plugaru: cele mai mari falsuri imobiliare din istoria Iașului. Din februarie 2022, DNA are în lucru o anchetă care dezvăluie întreg putregaiul din Primărie și Poliția Locală. 154 de apartamente din cadrul a cinci proiecte imobiliare au fost construite fără acte. Un bloc cu cinci niveluri nu are nici acum autorizație de construire, iar alte șase au 15 niveluri ilegale în plus.Toate au fost intabulate cu complicitatea fățișă a unor polițiști locali care au falsificat în acte realitatea din teren. Detalii incredibile din investigația procurorilor în acest caz fără precedent, în ReporterIS.
  • Palatul Victoria Scornitorilor. Palatul Victoria merită negreșit un sinonim oficial: Palatul Victoria Scornitorilor - adică al celor care, scornind, tulbură ordinea verificabilă a lucrurilor, inventând adevăruri alternative. Neîndoios suntem în țara lui Caragiale: poziția publică a ministrului Lucian Bode e sublimă – dar e totodată și o desăvârșită falsificare a realității. Veștile nu sunt neapărat bune pentru România (cu atât mai puțin foarte bune), căci raportul Departamentului de Stat al SUA nu surprinde o imagine favorabilă a activităților anti-trafic românești, sistemul de combatere a acestui tip de criminalitate fiind încă departe de a fi unul funcțional, scrie Dela0.
  • Ceea ce ministrul Cîmpeanu nu vorbește nici cu sine. Realitatea paralelă. Într-o lume cu structuri și ierarhii de valoare puternice, ceea ce a susținut ministrul Sorin Cîmpeanu duminică la Digi 24 despre noile legi ale Educației ar putea avea un sens. Dar în lumea prăbușită în care trăim noi, dl Cîmpeanu a făcut doar un exercițiu al despinderii totale de realitate, împachetat într-o nemăsurată aroganță, scrie Spotmedia.
  • Planul de urgență pentru gaze. Care sunt avantajele României și ce soluții individuale se pot lua. „În România avem legislație care prevede că gospodăriile vor fi protejate în caz de o criză energetică, inclusiv o lista de „consumatori intreruptibili”, adică operatori economici cărora li se va întrerupe furnizarea de gaze în caz de deficit, printr-un acord prestabilit”, explicat Luciana Miu, șefa departamentului de economie curată din cadrul Energy Policy Group, pentru Europa Liberă.
  • ​Banii plătiți pentru Mehid se întorc în buzunarul cumpărătorului. Rețeta preluării unei companii. Noul proprietar al terenurilor Mehid din bulevardul Coșbuc nr. 256, firma bucureșteană Popa Nan Project SRL, a făcut plata celor aproximativ 6 milioane de euro, cu care și-a adjudecat licitația organizată de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL București. Din suma plătită, Popa Nan Project va primi înapoi circa 5,7 milioane de euro, în calitate de creditor garantat, scrie Viața Liberă.
  • Muncitori români eroi în Italia. Au salvat o femeie dintr-o mașină în flăcări. „Dacă nu ar fi fost ei, nu știu cum s-ar fi terminat”. Carmela Boldrini, fiica unui fost senator italian, a fost salvată de un grup de muncitori români după ce mașina sa a luat foc, relatează Greatnews.ro.
  • Foreign Policy: De fapt, economia rusă face implozie. Nouă mituri false despre efectele sancţiunilor şi ale ieşirii companiilor de pe piaţa rusă. Departe de a fi ineficiente sau dezamăgitoare, aşa cum au susţinut mulţi, sancţiunile internaţionale şi retragerile voluntare ale afacerilor au exercitat un efect devastator asupra economiei Rusiei. Deterioarea economiei a servit ca o completare puternică, chiar dacă subapreciată, a peisajului politic în deteriorare cu care se confruntă Putin, scriu, într-un articol de opinie pentru Foreign Policy, Jeffrey Sonnenfeld, profesor de management şi decan asociat la Yale School of Management, şi Steven Tian, director de cercetare la Yale Chief Executive Leadership Institute, potrivit Adevărul.
  • Cu interdicție în a mai ocupa o funcție publică, șeful Auditului din Sănătate și-a găsit alt loc de muncă. Tot la stat. Tot în audit. Tot în Sănătate! Declarat incompatibil de instanță și obligat să plece din Ministerul Sănătății, Mihai Constantinescu a fost angajat în funcția de auditor la Institutul Național de Recuperare și Medicină Fizică, aflat în subordinea aceluiași minister, scrie Libertatea.
  • Cora reduce suprafața a cinci dintre hypermarketurile sale cu aproximativ 15%. „Clienții alocă mai puțin timp în magazin, vin cu o agendă clară și un buget prestabilit”. Cinci dintre cele zece magazine operate de Cora, brandul belgienilor Louis Delhaize, vor avea suprafețe cu aproximativ 15% mai mici, urmare a unui proces de remodelare necesar în contextul generat de pandemia Covid-19. Cora Lujerului, de exemplu, va avea după remodelare aproximativ 12.000 mp, cu 2.000 mp mai puțin decât înainte. Spațiul eliberat va reveni în administrarea Supernova, proprietarul centrelor comerciale în care Cora este chiriaș, scrie Economica.net.
  • Ce mai rămâne de exportat din România dacă scoatem din ecuație Dacia și Ford? Într-o creștere economică setată să se producă prin expandarea consumului, deficitul comercial a crescut cu un spectaculos 77% după numai 5 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, importurile masive neavând în spate un motor al exporturilor pe măsură. Importurile de produse chimice, care cântăresc greu în balanța comercială, sunt compensate cu exporturi firave de produse cu valoare adăugată mică – iată ce se vede dacă dăm la o parte din ecuație Dacia și Ford, scrie Curs de Guvernare.
  • Cum v-a salvat infractorul fugar Cristian Rizea, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă? Și cum m-a îngropat pe mine? Infractorul condamnat și fugar Cristian Rizea este, după cum chiar el o spune public, instrumentul principal în operațiunea de kompromat pusă la cale împotriva mea în data de 17 februarie 2022, după ce am reclamat la poliție furtul unor fotografii personale și încărcarea acestora pe zeci de site-uri pentru adulți, scrie Emilia Șercan în PressOne.
  • Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina. Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american, scrie PressHub.
  • Oameni și cai versus mașini: cum erau văzute automobilele în 1908. Automobilul a venit ca un musafir nepoftit în viața oamenilor care împărțeau drumurile cu trăsurile trase de cai, cu bicicliștii și, uneori, cu tramvaiele, scrie AutoCritica.
  • ROBOR vs. IRCC | Înainte să faci trecerea, verifică evoluția din ultimii ani. Panorama analizează evoluțiile lunare ale ROBOR și IRCC și le corelează cu dobânda de politică monetară setată de BNR, precum și cu rata inflației, pentru a vedea în cât timp acești doi indici, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor bancare, ajung să reflecte schimbările macroeconomice. Citiți articolul în Panorama.