Din cauza problemelor cu serverele ANAF și a formuralului 112 (numeroase versiuni puse de ANAF după 19 iulie, cu diferite erori) mulți contabili nu au reușit să-și termine treaba până luni seara la ora 12:00. Nici astăzi site-ul Fiscului nu a prea funcționat.

Site-ul ANAF afiseaza lucrari de mentenantaFoto: ANAF

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați (CECCAR) a inițiat discuții cu ANAF la nivel instituțional.

“Numeroasele versiuni ale „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit şi evidența nominală a persoanelor asigurate” disponibile după data de 19 iulie 2022, modificată prin Ordinul nr. 1.580/1.098/2.220/2022 din 5 iulie 2022, coroborat cu disfuncționalitățile platformei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), au condus la erori sau la imposibilitatea depunerii declarațiilor în această perioadă, esențială din punctul de vedere al activităților desfășurate de profesioniștii contabili”, spune CECCAR, într-un email transmis contabililor.

CECCAR a inițiat discuții la nivel interinstituțional cu ANAF pentru ca operatorilor economici în numele cărora desfășurați activități specifice să nu li se aplice sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

“Ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală ca liber-profesioniștii contabili și clienții acestora – antreprenorii – să nu suporte consecințele depășirii termenului de 25 iulie 2022. Considerăm că situația creată ne plasează într-o veritabilă situație de forță majoră (caz fortuit), așa cum este aceasta prevăzută la art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală”, menționează sursa citată.

HotNews.ro a scris despre stresul contabililor de zilele astea, adică declarația 112 și probleme tehnice la serverele ANAF.