Atât pe plan intern cât și pe plan extern, perspectivele inflaționiste sunt în creștere. În acest context, în modul cel mai probabil, vineri vom vedea o nouă majorare cu 100 puncte de bază a ratei dobânzii de politica monetară, până la 5.75%, a spus joi Florian Libocor, economistul șef al BRD, cu mai puțin de 24 de ore înainte ca Banca centrală să scumpească leii.

Florian LibocorFoto: Hotnews

Așteptările piețelor privind plafonarea sau chiar inversarea dinamicii prețurilor (scăderea inflației) sunt plasate nu mai devreme de partea a doua a anului viitor. În opinia mea, aceasta abordare nu este irealistă, însă este ușor optimistă, crede Libocor.

După ședința din data de 5 august, mai avem încă două ședințe ordinare în acest an: în 5 octombrie și, respectiv, 8 noiembrie.

Asumând că ciclul de întărire a politicii monetare va continua cu același pas în cursul acestui an, reiese că asumpția inițiala potrivit căreia vom încheia anul cu rata dobânzii de politică monetară la un nivel la 6.25% este depășită, mai consideră economistul-șef al BRD.

„Astfel, se poate considera că, la final de an, vom avea în modul cel mai probabil o rată a dobânzii de politică monetară mai mare: undeva între 6.50% (în situația în care vom vedea majorări sub 100 puncte de bază în ultimele două ședințe) și 7.25%, adică mai mare cu 25 până la 100 puncte de bază față de așteptările inițiale.

În momentul de față cred că ar fi bine ca lucrurile să se oprească aici, dar nu am nici o certitudine în acest sens. Iar începând din semestrul al II-lea al anului viitor vor fi vizibile în piață efectele campaniilor electorale”, ne-a mai transmis joi Florian Libocor.