La Ministerul Finanțelor s-ar lucra la un plan de naționalizare a Pilonului II de pensii, potrivit lui Claudiu Năsui, deputat USR.

Claudiu NasuiFoto: Hotnews

"Au explodat cheltuielile statului și acum sunt în disperare de bani. Nu a fost de ajuns că au crescut taxele pe muncă și pe PFA-uri. Nu au de gând să scadă cheltuielile. Așa că vor ataca banii noștri care se duc la Pilonul 2. Practic este o nouă creștere de taxe pentru ca aceia erau banii nostri care se acumulau în Pilonul 2”, ne-a spus Năsui.

Ce s-ar pregăti la Ministerul Finanțelor, mai exact

„Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante”, a scris Năsui pe Facebook.

Potrivit acestuia, se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru.

  • Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.

“De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară”, a precizat deputatul USR.

Primul pas, spune el, este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”.

  • Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

„Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori”, spune el.

  • Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.

“Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre Pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri. Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia”, conchide Claudiu Năsui.