Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a venit cu punctul de vedere cerut de HotNews.ro pe cazul straniu al bonei filipineze. Instituția spune că a fost o solicitare de prelungire a dreptului de ședere temporară ca angajat în muncă, în a doua decadă a lunii iulie, dar nu a fost îndeplinit termenul de 30 de zile din lege.

Copii care se joacaFoto: DreamsTime

Tot din răspuns, reiese că autoritățile au așteptat apoi 5 zile (de ședere ilegală) până să meargă să dea amendă și să emită decizia de gonire din țară.

Practic, instituția știa că s-a depus o cerere de prelungire, chiar dacă cu întârziere, dar tot a mers să aplice sancțiuni.

Iată răspunsul integral al Inspectoratului General pentru Imigrări:

În urma cererii dumneavoastră formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, înregistrată la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări cu nr. 75937/11.08.2022, vă comunicăm următoarele:

Pentru obținerea unui permis de şedere se vor depune o serie de documente cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere, în conformitate cu art art. 51, alin. 1 din O.U.G. nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările completările ulterioare (cererea de prelungire a dreptului de ședere temporară se depune de către solicitant cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care i s-a aprobat șederea).

Documentele pot fi depuse prin intermediul aplicației on-line, PORTAL IGI, disponibilă pe site-ul instituţiei la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/.

Inspectoratul General pentru Imigrări depune toate eforturile necesare pentru soluţionarea tuturor cererilor, prin suplimentarea personalului, acolo unde situaţia o impune.

Referitor la articolul publicat pe site-ul de ştiri HotNews.ro, cu titlul ,,Cum îşi bate joc Statul de muncitorii străini. Strania poveste a unei bone din Filipine care munceşte legal în România”, precizăm următoarele:

În urma verificărilor efectuate în evidențele instituţiei, a rezultat faptul că persoana în cauză a depus pe portalul IGI (www.portaligi.mai.gov.ro) o solicitare de prelungire a dreptului de ședere temporară ca angajat în muncă, în a doua decadă a lunii iulie.

Aceasta nu şi-a îndeplininit obligația legală prevăzută de art. 51, alin. 1 din O.U.G. nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările completările ulterioare, respectiv ,,cererea de prelungire a dreptului de ședere temporară se depune personal de către solicitant cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care i s-a aprobat șederea”.

Întrucât cetăţeanul străin avea o ședere ilegală de 5 zile, poliţiştii de imigrării au luat măsura sancționării contravenționale cu 400 de lei și au emis, pe numele acestuia, o decizie de returnare, prin care este obligat să părăsească voluntar teritoriul României în termen de 15 zile, în conformitate cu art. 81 din O.U.G. nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările completările ulterioare.

De asemenea, faţă de angajatorul persoanei în cauză, s-a aplicat sancţiunea contravenţională minimă, amendă în cuantum de 10.000 lei, deoarece a primit la muncă un cetăţean străin aflat în ședere ilegală, în conformitate cu prevederile art. 36, alin. 1, lit. b din OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Ne exprimăm disponibilitatea de a vă sprijini în documentarea oricărui subiect care intră în competenţele instituţiei noastre.