​Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele vulnerabile și, mai ales, trebuie să avem în vedere ceea ce se poate întâmpla în iarna acestui an pentru că economia europeană a răcit, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după adoptarea primei rectificări bugetare din 2022.

Adrian CâciuFoto: Guvern, Facebook

“Există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea cel mai important lucru este recuperarea întâzierilor pe zona de investiții. Este un demers la care tot Guvernul trebuie să fie angajat, dar și autoritățile locale. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații, având în vedere factorul de multiplicare a investițiilor”, a spus Câciu.

Potrivit acestuia, „este foarte important ca atunci când proxy-ul inflației care se naște - inflația nu apare peste noapte - să iei măsuri atunci pentru că va fi foarte greu ca atunci când tăvălugul inflației a început și s-a pornit, să poți să-l oprești sau să-i inversezi trendul”.

BNR și acțiunea prociclică, în viziunea lui Câciu

“Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflația”, spune ministrul Finanțelor.

Pe deoparte, spune el, BNR încearcă prin politica monetară să acționeze, numai că acțiunea în puseu inflaționist este un pic prociclică, pentru că ai deja o greutate cu inflația care se duce în dobânzi mari și vii cu rată de politică monetară în creștere.

„La fel, și statul trebuie să aibă grijă cum acționează pentru că și noi, prin măsurile pe care totuși trebuie să le luăm în favoarea economiei și cetățenilor, trebuie să avem grijă pentru ca această atitudine prociclică să nu cumva să fie una cu efect negativ ulterior”, a precizat Adrian Câciu.

  • Am reușit să stabilizăm zona de inflație. Ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend.

“Eforturile noastre, împreună - BNR cu Guvernul - sunt să inversăm acest trend al inflației. Nu va fi o scădere fabuloasă în momentul în care se inversează trendul pentru că trebuie să țineți cont că avem un deficit comercial foarte mare și o parte de inflație importată. Avem și acea problemă cu energia care are o influență foarte mare în inflația din acest moment”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.