Maşinile mai vechi de 15 ani vor putea fi casate din septembrie – anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu, potrivit Rador. Preşedintele instituţiei, Laurenţiu Neculaescu, a anunţat că programul va avea o valoare de 500 de milioane de lei şi va fi implementat cu sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proprietarii de maşini ar urma să caseze autovehiculul vechi în schimbul unei sume de 3.000 de lei. Jumătate din prima de casare va fi suportată din bugetul Fondului pentru Mediu şi jumătate din bugetul local – fără a fi condiţionată casarea de achiziţia unui autovehicul nou.

României şi-a propus, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ca până în 2026 să scoată din uz un număr de până la 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Pentru acest program vor aplica administraţiile locale, iar în cadrul unei sesiuni de înscriere, se va putea obţine finanţare pentru cel mult 100 autovehicule uzate – pentru localităţile cu o populaţie de până la 1000 de locuitori, sau 50.000 autovehicule uzate, pentru oraşele cu o populatie de peste 200.000 de locuitori. Autorităţile din ţara noastră susţin înnoirea parcului auto naţional şi prin acordarea de prime de casare prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus