Când faci o investiție, adică te gândești să plasezi undeva economiile – mai ales că vezi inflația asta de două cifre - te gândești la câștigul viitor. Problema este că este prognozele BNR de inflație din ultimii ani „nu s-au pupat” cu realitatea. Banca Centrală a tot venit cu noi estimări, dar și acestea trebuiesc privite ca atare, chiar dacă acum au angajată o astroloagă – pe Minerva (ca să facem o glumă).

Investitii cu risc scazutFoto: DreamsTime

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, fiind de fapt o prezentare a ofertelor cu risc scăzut.

*Pentru ofertele bancare am folosit calculatoarele Finzoom.ro și Conso.ro

*Dobânzile nu sunt capitalizate (pentru că nu știm ce se va întâmpla cu titlurile Fidelis și Tezaur)

* Joi debutează Fidelis și Tezaur de septembrie

Așadar, dacă în această lună (septembrie 2022) dorim să plasăm banii undeva, ne raportăm la o prognoză de inflație pentru trimestrul III din 2023, care este de 8,9%. Dacă va fi așa sau nu, viața ne va arăta.

Deci, în teorie, trebuie să ne gândim că trebuie să avem un câștig peste 8,9%.

Acum, dacă ne uităm la oferte, nici băncile (cu excepția uneia) și nici statul prin titlurile de stat nu oferă peste. Diferența este că la băncile care oferă foarte puțin peste, comisioanele și impozitul pe venit te duc sub inflația prognozată.

Să presupunem că o persoană are 5.000 de lei și vrea să-i pună deoparte, undeva pe termen scurt, 1-3 ani sau 1.000 de euro (având în vedere cursul destul de bun, leul fiind apreciat artificial, dacă ne uităm la deficiul și mai mare al balanței comerciale). Dacă merită euro sau dolari, asta ține de analiza fiecăruia. Orice carte de investiții spune că este bine să ții ouăle în mai multe coșuri.

Investiții pe 1 an în lei

Cele mai bune oferte la depozitele bancare sunt de 6,25% - 9% la ofertele pe un an în lei. Asta înseamnă, la cei 5.000 lei plasați, un câștig de 304 – 405 lei (după plata comisioanelor și a impozitului pe venit).

La Tezaur (titluri de stat ce pot fi cumpărate prin Trezorerie, Poșta Română sau online SPV) statul oferă 7,75%, ceea ce rezultă, la acea investiție, un câștig de 387,5 lei.

La Fidelis nu există ofertă pe 1 an în lei. Despre cea de euro vom vorbi mai jos.

Ca să bați inflația prognozată trebuie să câștigi peste 445 lei.

Invetiții pe 2 ani în lei

Băncile oferă dobânzi de 7,5 – 9,6% pe an (ne referim la cele mai bune oferte – fiind și altele mai slabe, probabil unele bănci au exces de lichiditate). Ar însemna un câștig, după cei doi ani, de 620 – 864 lei (după impozit și comisioane).

Tezaur are o dobândă de 7,9%/an, ceea ce se traduce într-un câștig de 790 lei.

Actuala prognoză a BNR ajunge doar până la finalul trimestrului II din 2024, iar aceasta arată o inflație de 2,3%. Vedem ce va fi până atunci.

Plasarea banilor pe 3 ani

Când vine vorba despre o ofertă pe 3 ani, la bănci cele mai bune dobânzi sunt de 7,5 – 9,8% pe an, însemnând un câștig de 1.012 – 1.323 lei (după comisioane și impozit).

Tezaur nu are ofertă pe 3 ani, ci doar pe 1 și 2, dar există Fidelis – titlurile care se pot achiziționa prin câteva bănci, ori direct din contul unui broker. Așadar, la Fidelis dobânda este de 8%/an, reprezentând un câștig de 400 lei/an, adică 1.200 lei pentru toată perioada.

Economii în euro: ce oferte sunt

Când vine vorba despre economisirea în moneda europeană, mai ales că acum cursul este bun, poate merită să luăm și o dobândă pe lângă. Problema este că băncile oferă dobânzi foarte mici pe 1 an, de exemplu, de 0,1 – 0,15% (altele au 0,01 – 0,05%). Poate nici nu mai merită menționate.

În schimb, la Fidelis pe 1 an statul oferă o dobândă de 1,85%. La 1000 de euro investiți rezultă un câștig de 18,5 euro.

Mai există o emsiune Fidelis pe 2 ani, care are o dobândă de 2,65%/an, însemând, la acea sumă investită, 53 euro după cei doi ani, adică 26,5 euro/an.

Dacă tot ne-am referit la titlurile de stat care se tranzacționează pe bursă, poate ar merita menționat că sunt oferte din emisiunile anterioare ale statului care se vând chiar sub nivelul de listare și merită aruncat un ochi, mai ales că este posibil, ca în unele cazuri să merită achiziția lor în locul celor noi (așa cum a arătat și Hotnews.ro într-un material din august privind titlurile la reducere – atenție că unele prețuri s-au mai schimbat).

Nu știm care va fi inflația, nimeni nu știe, nici măcar Banca Centrală, dar fiecare trebuie să se gândească că dacă stau banii într-un cont curent (adică nici măcar într-un depozit), aceia se depreciază în fața creșterilor de prețuri. Cei care acceptă risc mai ridicat pot încerca investiții în acțiuni sau obligațiuni corporative direct pe bursă, ori să folosească fonduri de investiții. Există și fonduri de investiții cu risc scăzut. Oricum ar fi, înainte de a face un astfel de pas, este bine să studiezi pe temă: Nu te arunci în apă fără să știi să înoți!

Sursă foto: DreamStime.com