Este incredibil că avem din nou Ordonanțe de Urgență adoptate fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic și Social, susține Radu Burnete, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

Radu BurneteFoto: Concordia

El se referă la Ordonanța de Urgență pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale. Aceasta a fost adoptată joi de Guvern fără a fi fost inițial în dezbatere publică.

“Suntem la a 3-a încercare de a găsi o rezolvare pentru o problemă care privește pe toată lumea. Cele două încercări de până acum de a găsi un cadru adecvat au lăsat mult de dorit. Guvernul și Parlamentul sunt suverane și trebuie să ia decizii în interesul tuturor cetățenilor”, a mai afirmat el.

  • O Ordonanță de Urgență despre care nu știa nimeni cu 2-3 zile înainte nu are cum să fie in interesul tuturor, atâta timp când nimeni nu a fost consultat.
  • O Ordonanță de urgență despre care află toată lumea din presă cu puțin timp înaintea adoptării nu respectă nici legea, nici interesul public.

„Concordia a cerut mereu un lucru simplu: să discutăm, să înțelegem, să existe transparență și să avem ocazia, noi sau membrii noștri, să ne spunem opinia, în calitate de parteneri de dialog social.

Toată lumea încearcă să înțeleagă ce s-a decis. Nu știm decât frânturi și nu avem nicio analiză. Ce e clar e că singurii responsabili, în cazul în care efectele vor fi dezastruoase, sunt cei care au trecut în acest fel un document crucial pentru toți cetățenii României”, a precizat Burnete.

Colegii mei din industrie, spune el, sunt de abia la prima lectură.

• Știu că nu folosim capacitatea noastră colectivă de a găsi soluții rezonabile unor probleme extraordinare.

„Faptul că nu există o discuție și atunci când ea există nu ascultă nimeni, crește considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și ceva din ceea ce este încropit în grabă să se prăbușească și odată cu el siguranța tuturor. Atunci va exista dorința dialogului, dar e posibil să fie prea târziu și cu niște costuri prea mari. Pentru toți”, a mai afirmat el.