Euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a închis conducta Nord Stream 1, crescând astfel temerile legate de viitorul economic al Europei, și așa supus stresului energetic.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Moneda unică europeană a scăzut până la un minim de 0,9888 dolari în tranzacțiile de pe piețele asiatice, fiind pentru prima dată când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari din 2002 încoace, potrivit FT.

Scăderea sub acest prag a venit după ce Rusia a suspendat pe termen nelimitat fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, intensificând riscurile de recesiune în blocul comunitar.

Gazprom, deținută de stat, a declarat că suspendarea s-ar datora unei defecțiuni tehnice. Dar anunțul a venit la doar câteva ore după ce țările G7 au anunțat intențiile de a continua plafonarea prețului petrolului importat din Rusia, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei care ar putea fi folosite pentru a finanța invazia Ucrainei.

Contractele futures pe acțiuni au reflectat înrăutățirea perspectivelor pentru economiile europene, Euro Stoxx 50 scăzând cu peste 3% în deschiderile piețelor din Frankfurt și Paris.

Analiştii spun că utilizarea gazului ca armă politică ar putea complica substanţial planurile Băncii Centrale Europene de normalizare a politicii monetare.

„Sarcina BCE este foarte complicată de incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze rusești”, a declarat Brian Martin, șeful departamentului de cercetare economică G3 la ANZ, adăugând că o creștere de 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de referință a BCE a fost deja stabilită în această săptămână.

„Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creștere în scădere, sporind în același timp perspectivele de inflație.”

Euro a atins paritatea cu dolarul în iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, deoarece investitorii au căutat bunuri refugiu într-un mediu economic global înrăutățit.