Ministerul Finanțelor nu a elaborat, în 2020, un raport privind justificarea creșterii datoriei publice și propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil, ca urmare a depășirii pragului de 45% a ponderii datoriei publice în PIB, conform prevederilor Legii responsabilității fiscal-bugetare, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Practic, asta s-a întâmplat când era Florin Cîțu ministru.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

De precizat că dacă ne uităm pe ce a făcut recent Guvernul (PSD-PNL-UDMR), adică a mărit salariile bugetarilor, nici ei nu respectă legea (deși s-a atins al doilea prag de 50% din PIB).

De asemenea, s-a constatat că în 2020 titlurile de stat pe piața internă, cu scadență la 1 an, emise în cadrul Programelor FIDELIS și TEZAUR, în valoare de 1,213 miliarde lei, au fost raportate/înregistrate eronat în secțiunea aferentă Titlurilor de stat pe termen mediu sau lung, în ceea ce privește Contul general anual al datoriei publice guvernamentale directe.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate în evidența contabilă, în afara bilanțului (pentru anul 2020), și nu au fost constituite provizioane în valoare totală de 2,31 miliarde lei, pentru două scrisori de garanție acordate operatorilor economici Blue Air Aviation și TAROM și pentru Acordul de garanție voluntară (încheiat în baza articolului 11 din Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență SURE).

Contul datoriei publice locale directe la data de 31 decembrie 2020 nu reflectă exactitatea și realitatea datelor raportate, soldul datoriei publice locale directe fiind diminuat cu suma de 2,085 milioane lei, ca rezultat al unor erori de înregistrare.

La nivelul MF au fost efectuate o serie de cheltuieli în legătură cu datoria publică, dar care nu au fost înregistrate în cadrul acestui capitol. Astfel, în anul 2020 au fost efectuate cheltuieli cu servicii de asistență juridică în cadrul programului „Medium Term Notes” (MTN), în valoare de 1,354 milioane lei.