Prin PNRR, România s-a angajat să elimine excepțiile din Codul fiscal. România a făcut pe dos: a extins facilitățile din construcții la agricultură și industria alimentară.

Pahare de bauturi alcoolice - bereFoto: DreamsTime

Apoi a venit anul acesta Guvernul cu Ordonanța 16 (cea a creșterilor de taxe) și în loc să le elimine, de fapt a scăzut plafonul pentru care se aplicau facilitățile: de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. Evident, erau puțini la nivelul de sus, așa cum recunoștea chiar și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Deci măsura are un impact insesizabil și nu rezolvă problema fiscală.

Ce facilități sunt la construcții, agricultură și industria alimentară

La construcții, agricultură și industria alimentară există un salariu minim de 3.000 de lei.

De asemenea, la salariile între 3.000 – 10.000 de lei, firmele nu plătesc pentru angajați: impozit pe venit, contribuția la sănătate (deși beneficiază) și, opțional, la Pilonul II de pensii.

*Ceea ce s-a mai schimbat prin OG 16/2022 este faptul că se ia în calcul cifra de afaceri din anul curent, de unde rezultă că dacă în unele luni nu este îndeplinit criteriul cifrei de afaceri de către firme, atunci angajații, la același salariu brut vor primi mai puțini bani.

Așa cum remarca recent și Ionuț Dumitru, ceilalți angajați din economie contribuie la sănătate pentru ei.

Să nu uităm că taxarea pe muncă este mare în România.

Facilitățile ar putea fi extinse și la producătorii de băuturi alcoolice

Conform unei propuneri legislative inițiată de mai mulți parlamentari PNL și PSD, de aceste facilități ar putea beneficia și firmele care din zona fabricării băuturilor, precum:

• Distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice

• Fabricarea vinurilor din struguri

• Fabricarea cidrului și a altor vinuri din fructe

• Fabricarea altor băuturi nedistilate, obținute prin fermentare

• Fabricarea berii

• Fabricarea malțului

• Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate

Proiect extindere facilități fiscale la producătorii de băuturi - click pentru a deschide

Inițiatorii motivează propunerea: Creșterea selectivă a salariilor angajaților din industria alimentară va genera o discriminare nejustificată în piața muncii, întrucât unii dintre ei vor avea venituri nete mai mcii în raport cu remunerația pozițiilor similare din alte ramuri ale sectorului alimentar pentru comentențe și muncă similară.

Totuși, e destul de amuzantă această frază. Să nu uităm că în acest momen, un contabil, un șofer, un angajat de pe zona de marketing de la o companie din domeniile pentru care se aplică facilități au oricum un net mai mare la același brut. Deci avem deja o discriminare pe piața muncii. Pe aceeași logică, ar trebui ca aceste scutiri să le aibă toate ramurile economice. Oricum, măsura mai durează până va ajunge la plen, acum fiind la Senat, prima cameră sesizată.

Sursă foto: DreamStime.com