Probabil că România va avea două mari crize cu care se va confrunta, cea energetică și cea financiară, care e mai mare, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, într-o conferință organizată de DC News.

Claudiu NasuiFoto: Arhiva personala

„Nu vreau să fiu un profet al apocalipsei, dar cred în piețele de capital și cred că ăsta este modul de alocare corect al resurselor. Nu cred că companii de stat, dacă ar fi majoritar private și conduse prin piețe de capital, prin mecanismul profitului și pierderii ,ar fi stat pe sume fantastice de bani fără să reinvestească în producția de energie electrică, de exemplu, și în lucruri de genul acesta”, a spus Năsui.

El a precizat că se bucură că se va face și Contrapartea Centrală.

„E nevoie de ea pentru produse derivate. Ieri, un ministru din actualul Guvern a spus că aceste derivate trebuie interzise. Adică e puțin contradictoriu. Dacă facem Contrapartea Centrală vrem să facem aceste derivate. Haideți, trebuie să aveți curajul să spuneți adevărul: Derivatele nu sunt un instrument care crește riscul”, a mai afirmat Năsui.

Dimpotrivă, spune el, sunt instrumente de scădere a riscului.

„Te imunizezi contra riscului. Când nu le avem, crește riscul din sistem, crește riscul pentru toată lumea. Dacă eu, producător de grâu, de exemplu, nu am certitudinea pe prețul pe care o să-l am la anul când e gata recolta, riscul e mai mare, țin mai mult risc asupra mea”, a explicat deputatul USR.

• Dacă pot să vând cuiva grâul la un preț prestabilit ca eu să fiu sigur că costurile le suport, prețul e cel pe care îl stabilesc de pe-acum, mi-a scăzut riscul. Am dat riscul altuia care, poate câștigă, poate pierde. Asta înseamnă riscul, să poți să câștigi și să poți să pierzi.

Făcând referire la Legea privind impozitarea cu 1-3% de pe piața de capital de anul viitor, el a spus:

„Mi-e greu să fiu contra scăderilor de taxe și impozite, cu toate acestea, nu există salvare individuală. Nu există ideea că o să meargă bine bursa, dar o să meargă prost economia, o să fie prăpăd în România, dar totuși BVB va merge bine. Nu se va întâmpla lucrul acesta. Poate se întâmplă doar pe termen scurt, așa, un ultim vals pe puntea Titanicului, dar nu asta ne dorim. Pe termen lung vrem să trăiască în țara asta copiii noștri și nepoții noștri. Să meargem pe soluții care ajută întreaga economie și care ne aduc beneficiu pe termen lung”.