În câteva zile, în maxim o săptămână, o să anunțăm consorțiul de bănci pentru listarea Hidroelectrica, a anunțat Bogdan Badea, președintele directoratului companiei, în cadrul unui eveniment al DC News.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

„Va fi un consorțiu solid cu reputație națională și internațională care se va ocupa de acest proces de listare. Așteptăm cu mare interes investitorii instituționali din România să participe la acest proces de listare, nu numai dintr-o perspectivă a cetățeanului care preferă să-și plaseze economiile în zona pieței de capital și nu să-i pună la bancă, dar și din prisma fondurile de pensii prezente în România”, a spus el.

Din păcate, spune el, nu întotdeauna listarea Hidroelectrica este privită și înțeleasă pe deplin.

  • Primim întrebări de tipul: Veți fi vânduți? Vom rămâne fără Hidroelectrica?

„Nu, Hidroelectrica nu se vinde și nu rămânem fără Hidroelectrica. Listarea va permite accesul tuturor românilor la Hidroelectrica. Este o companie care a crescut foarte mult în ultimii ani. Am încercat să ne focusăm pe ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei. Creștere atât din punct de vedere al lichidităților și performanței financiare, cât și din punct de vedere al planului investițional”, a precizat Badea.

  • Din păcate, în această fază în care ne aflăm nu vă pot da foarte multe informații. Am intrat în zona de restricții de comunicare care sunt destul de stricte, dar foarte curând vom anunța consorțiul de bănci care se va ocupa de listare.

„Ceea ce se întâmplă în piața de energie în ultima perioadă este ceva fără precedent. Prețurile la energie, dacă privim din perspectiva unei companii producătoare ne ajută, dar în realitate această creștere explozivă întotdeauna vine la pachet și cu măsuri pentru atenuarea acestui impact”, a mai arătat el.

  • Dacă vorbim de energie nu este doar o marfă. Este de utilitate publică și ceea ce se întâmplă cu sectorul energetic afectează toate celelalte sectoare într-un fel sau altul.

„De aceea este foarte important, în această perioadă, și din perspectiva listării să avem o anumită predictibilitate legislativă care să ne premită să definim modelul de business, să nu creem incertitudini pe zona investitorilor”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica.

Listarea va fi la București, dar nu statul va vinde acțiunile, ci Fondul Proprietatea, care deține circa 20%.