ANAF a inițiat în august o nouă acțiune de control care vizează veniturile obținute din munca prestată de persoanele fizice care livrează produse alimentare prin intermediul platformelor consacrate (curieri).

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

“Într-o primă etapă, au fost identificate aproape 200 de societăți partenere ale celor mai mari platforme din România, care în perioada 2019 - 2022 nu au declarat aproximativ 4,8 milioane de ore de muncă prestate de curieri, care nu au fost achitate impozitele și contribuțiile aferente”, menționează ANAF.

Rezultatele controalelor pe zona criptomonedelor

Conform ANAF, în domeniul tranzacțiilor cu criptomonede, până în prezent, au fost identificate venituri pentru de peste 171 milioane euro obținute de către aproximativ 100 entități, atât persoane fizice cât şi juridice.

Este avută în vedere o componentă de conformare în cadrul căreia se recomandă tuturor celor care desfăşoară sau intenționează să înceapă să facă tranzacții cu criptomonede, să se asigure că declară şi achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

  • În cadrul controalelor fiscale au fost cuantificate peste 54 milioane euro omişi de la declarare, parțial sau integral. Se observă o tendință de creştere a sumelor declarate din proprie inițiativă, conformarea voluntară fiind unul din obiectivele strategice ale ANAF.

“Astfel au fost identificate şi venituri de cca. 49 milioane euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitele şi contribuțiile sociale aferente. Sunt evaluate persoane care obțin venituri din prestări de servicii în mediul online, precum persoane care oferă servicii de divertisment pe diferite platforme specializate”, menționează sursa citată.

Există contact cu unele dintre aceste platforme care furnizează periodic informații despre veniturile obținute de persoanele rezidente din România. Până acum au fost identificate la nivelul Direcţiei Comert Electronic un număr de 170 entități, atât persoane fizice cât şi juridice, care au obținut venituri de peste 24,48 milioane euro care fac obiectul fie a unor analize de risc, fie verificarilor documentare.