De la începutul anului, după ce a intrat în vigoare Ordonanța trenuleț (130/2021), HotNews.ro a atras atenția că s-ar putea să curgă un număr mare de dosare penale dacă nu se modifică partea privind reincriminarea faptei constând în reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în termen de 60 de zile de la data scadentă a impozitelor și/sau a contribuțiilor cu reținere la sursă.

Antreprenor care muncesteFoto: Stefan Dahl | Dreamstime.com

Din păcate, profeția s-a împlinit.

Problema este că sunt foarte multe firme care au de încasat bani de la stat și din cauza asta nu au putut să plătească la timp.

Ministerul Finanțelor și-a dat seama la vremea respectivă că este o problemă, așa că pregătise un proiect de Ordonanță de modificare care dădea posibilitatea ANAF să facă o verificare înainte de a trimite dosarele la procurori.

Ei bine, când a fost adoptată acea ordonanță, modificările respective nu erau în Monitorul Oficial. Deci, măsura introdusă prin OUG 130/2021 a rămas la fel.

Ce a făcut ANAF săptămâna aceasta

ANAF a trimis săptămâna aceasta aproape 53.000 de dosare către poliție, fără a fi verificate dacă cumva din cauza statului nu au reușit antreprenorii să plătească taxele la buget, lucru confirmat chiar de președintele Fiscului, Lucian Heiuș (vezi mai jos declarația).

„Știți că începând cu 1 martie neplata contribuțiilor și impozitelor cu reținere la sursă este deja infracțiune. În colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române am înaintat miercuri pentru continuarea cercetărilor - cercetările specifice care sunt făcute de către poliție în acest caz de evaziune fiecală, care sunt deja considerate fapte penale - un număr de 52.976 de contribuabili activi care aveau înregistrat ca și obligații totale o sumă de 372,93 milioane lei”, a spus el.

Potrivit acestuia, urmează ca Inspectoratul General al Poliției Române să transmită informațiile fiecărui inspectorat județean de poliție pentru a începe acțiunile specifice privind cercetarea penală.

„Este o lege, ea trebuie să fie respectată de toți și trebuie ca toți contribuabilii să respecte această lege. Dacă marea majoritate a lor au înțeles acest lucru și le mulțumesc, există un număr de 52.976 de agenți economici care nu au respectat acest lucru și, din păcate, împotriva lor va începe urmărirea penală”, a spus Heiuș.

Ce spune șeful Fiscului când este întrebat dacă au verificat acei contribuabili înainte de a fi trimis dosarul către poliție

HotNews.ro l-a întrebat pe Lucian Heiuș dacă au verificat acei contribuabili înainte de a fi trimis dosarul către poliție, în sensul că poate nu au plătit către stat din cauză că statul le este dator.

Lucian Heiuș: "Legea nu prevede ca ANAF să facă analize. Legea este foarte clară: dacă trec 60 de zile de la data scadenței, înseamnă că este o infracțiune. În același timp, ANAF nu poate să facă cercetare penală. Aceste analize le fac alte instituții. Urmează să se facă aceste cercetări și în urma lor poate vor exista situații de acest gen, de care spuneți dumneavoastră. Deci este posibil, dar asta va fi în faza de cercetare penală.

Codul Fiscal spune că nu trebuie să existe discriminare între forma de capital, proprietar și tot. Indiferent că este capital privat, capital de stat, capital străin, se regăsește între aceste 52.976".

Așadar, printre dosarele respective este posibil să se afle și oameni nevinovați. Lucian Heiuș are dreptate, nu a făcut decât să respecte legea (care e strâmbă în acest moment). Cum în lege nu spune că trebuie să verifice, nu a făcut asta. Dincolo de faptul că se umple justiția aiurea de multe dosare, care și așa este sufocată, reprezintă un stres pentru unii antreprenori până se rezolvă situația.

Sursă foto: DreamStime.com