Statul de drept a fost o problemă în România, o relativă problemă. Este o foarte mare problemă politică. A atras multă atenție internațională, iar până la finalul regimului Dragnea era o problemă activă, a declarat Andrew Noble, ambsadorul Marii Britanii în România, în cadrul unui eveniment al Fondului Proprietatea la care participă mulți investitori români și străini.

Andrew NobleFoto: Hotnews

„Ceea ce vedem în România este un bun stat de drept, care are nevoie de întărire, de îmbunătățire. Asta se întâmplă în mare parte”, a spus el.

Nu crede că statul de drept reprezintă o problemă pentru cineva care se uită la România pentru a investi.

„Corupția există. Dar este un sistem sănătos, puternic, care abordează corupția. Un activist anticorupție mi-a spus, când am venit, să nu încurc multele discuții și cazuri de corupție din jur ca un indicator că este o corupție mai rea în România decât în alte țări. Este o dovadă că România face ceva pentru asta”, a mai afirmat ambasadorul.

El a dat de înțeles că în țările unde nu se vorbește despre asta este, de fapt, corupție.

„Cred că puteți investi aici foarte bine, nefăcând altceva decât să le spuneți oamenilor corupți să plece și să nu facă parte din lumea voastră”, le-a spus Noble investitorilor prezenți.

„Întotdeauna încep prin a reaminti că România este o țară în tranziție. Este o țară care ar fi putut face această tranziție mai repede și evident că au fost ani de greșeli. Dacă vă amintiți, în 1989 România era cea mai înapoiată dintre țările din Europa Centrală și de Est, cu cel mai slab pluralism economic, social și politic. Era în cel mai rău loc pentru a începe o reformă postcomunistă și nu a făcut asta până în 1996”, a mai afirmat ambasadorul Marii Britanii.

El este de părere că România putea progresa mai repede.

Au fost perioade în istoria sa în care au fost progrese foarte rapide lucrând la o agendă clară, făcând referire la procesul de aderare la UE și la NATO.

Suntem într-un alt proces acum, anume de a deveni membru cu drepturi depline în OECD.

„România știe că trebuie să facă multe pentru a se conforma cu standardele așteptate. Cred că asta va îmbunătăți semnificativ mediul de afaceri”, a precizat ambasadorul.

• Stabilitatea politică în România este un concept relativ. I-am spus cuiva ieri că mă bucur că am trecut de luna august pentru că sunt aici de 4 ani și au fost doar 4 premieri.