Creșterea simultană a ratelor dobânzilor de către băncile centrale pentru a combate inflația crește riscul unei recesiuni globale în 2023, a declarat joi Banca Mondială, argumentând totodată necesitatea de a limita creșterea prețurilor, potrivit AFP.

David MalpassFoto: Profimedia Images

Ratele cheie ale băncilor centrale din lume au crescut în medie cu 2% față de anul 2021, dar o majorare cel puțin echivalentă ar putea fi în continuare necesară pentru a aduce inflația spre obiectivele avute în vedere, potrivit unui studiu realizat de instituție.

Cu toate acestea, o astfel de creștere riscă să ducă la o nouă încetinire a activității economice mondiale, subliniază Banca Mondială, cu o creștere de doar 0,5% în 2023, ceea ce ar corespunde unei contracții de 0,4% a PIB-ului pe cap de locuitor.

"Creșterea globală încetinește brusc și va încetini și mai mult pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune. Preocuparea mea este că această tendință va persista, cu consecințe devastatoare pe termen lung pentru țările emergente și în curs de dezvoltare", a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, citat într-un comunicat.

La începutul lunii iunie, când și-a publicat perspectivele economice globale, Banca Mondială prognoza încă o creștere globală sub 3% pentru 2023 și 2024, din cauza efectelor războiului din Ucraina.

Schimbarea mediului geopolitic și inflația persistentă, care nu mai este determinată doar de prețurile energiei și ale alimentelor, au deja un impact profund asupra economiei.

"Am redus previziunile generale de creștere pentru toate țările, cu excepția țărilor exportatoare de mărfuri. Și am redus cu o treime prognoza noastră pentru economia mondială", a declarat economistul șef al organizației, Indermit Gill, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate acestea, instituția financiară internațională face apel la băncile centrale să-și continue eforturile de reducere a inflației, pentru a evita riscurile socio-economice în cazul în care creșterea prețurilor va persista.

Pentru a limita efectele asupra creșterii economice, Banca Mondială solicită o acțiune concertată între politica monetară și cea fiscală, dar și consolidarea lanțurilor de aprovizionare și evitarea fragmentării economiei globale.

În cele din urmă, Malpass invită guvernele să aplice o politică a ofertei, prin consolidarea investițiilor și îmbunătățirea productivității.