Fitch nu se așteaptă ca producția de vehicule să revină la nivelurile din 2019 până în 2024, se arată într-un raport al agenției de rating.

MasiniFoto: Ricul | Dreamstime.com

„Producția de mașini noi rămâne sub cerere, deoarece penuria de semiconductori și de materii prime limitează capacitatea de producție. Această penurie probabil va continua și în primul semestru din 2023”, menționează sursa citată.

Este posibil ca cererea consumatorilor să se reducă pe măsură ce inflația și ratele mai mari ale dobânzilor afectează venitul disponibil și costurile de finanțare ale vehiculelor.

„Creșterea costurilor materiilor prime și a forței de muncă vor limita profitabilitatea, dar anticipăm că marjele operaționale vor rămâne solide, deoarece producătătorii continuă să beneficieze de un mix favorabil de produse. Limitarea ofertei le permite să se concentreze pe produse de ultimă generație”, conform Fitch.

Agenția menționează că nu este clar cum va absorbi lanțul de aprovizionare creșterea prețurilor mărfurilor dacă producătorii nu pot transfera costurile la clienții lor.

• Credem că întreruperile lanțului de aprovizionare legate de deficitul de microcipuri și războiul din Ucraina vor persista, dar fără a pune în pericol veniturile sectorului.

• Potențiala accelerare a trecerii la vehiculele electrice în special în Europa ar putea necesita o creștere modestă a investițiilor.

• Ratele mai mari ale dobânzilor pot avea un efect moderat asupra condițiilor de refinanțare ale entităților financiare captive.

Fitch a calculat că vehiculele electrice au atins 19% din totalul vânzărilor în Europa începând cu trimestrul 2 din acest an și 11% din vânzările globale. În absența subvențiilor guvernamentale, profitabilitatea vehiculelor electrice rămâne cu mult în urma modelelor de motoare cu ardere internă.

„Aprovizionarea cu baterii și prețurilor vor deveni factori mai importanți ai profitabilității, pe măsură ce ponderea vehiculelor electrice crește la 30% pe termen mediu, pe baza așteptărilor noastre”, se mai arată în document.

Sursă foto: DreamStime.com