Înăsprirea politicii monetare va pune frână creșterii globale: băncile centrale își inverseză politica relaxată ca răspuns la presiunile continue ale costurilor din lanțurile de aprovizionare globale, amplificate după ce acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina au destabilizat piețele de energie, alimente și ale pieței cheie de mărfuri, se arată într-un raport al agențiee de rating S&P.

Standard& Poor sFoto: Profimedia Images

„Pe măsură ce creșterea economică încetinește și condițiile de finanțare devin mai stricte, observăm un risc ca ratele dobânzilor mai mari, inflația persistentă și precauția consumatorilor să împingă SUA și, eventual Europa, într-o recesiune, cel mai probabil în 2023”, potrivit sursei citate.

Inflația, securitatea energetică și incertitudinea geopolitică sunt principalele riscuri, spune agenția de rating.

“Presiunile persistente ale prețurilor din pe partea ofertei de pe piețele alimentare și de energie pot alimenta inflația generală, iar evoluția repercusiunilor conflictului Rusia-Ucraina ar putea submina comerțul global și creșterea economică. Alte riscuri notabile provin din faptul că guvernele acordă prioritate securității energetice și accesibilității în detrimentul sustenabilității pe termen scurt”, conform S&P.