Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că datoria publică a scăzut față de anul trecut, dar face referire la comparația cu PIB-ul. Adică, ca procent din PIB. Ea, în realitate, a tot urcat și continuă să urce.

Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Deci, datoria publică a ajuns la 48,3% din PIB (în iunie), în timp ce în 2021 era la 48,8%. Ca procent din PIB, ea se raportează la ultimele 4 trimestre. Ca sumă, a urcat de la 577,1 miliarde lei, la 621,8 miliarde lei, deci cu 7,7%.

Reamintim că Produsul Intern Brut în cel de-al doilea trimestru a crescut surprinzător, INS venind cu datele explicative în 7 septembrie.

Așadar, procentul oscilează în funcție de datele trimestriale ale creșterii economice anunțate de INS. Să nu uităm că până să vină datele noi, eram la 50% din PIB. Evident, când eram acolo, Guvernul nu a respectat Legea responsabilității fiscal-bugetare și să înghețe creșterile de salarii în sectorul bugetar. A făcut chiar pe dos.

Legea nu a fost respectată nici de Florin Cîțu, când a fost ministru al finanțelor, pentru că atunci când s-a depășit 45% trebuia să facă un raport. Curtea de Conturi a arătat recent că acesta nu a fost realizat.

Tot premierul a mai afirmat că: ”Datoria publică a României în acest moment a scăzut faţă de anul trecut şi sperăm să o menţinem în această tendinţă, reuşind să coborâm sub 50%”.

Ca să o scazi ai o soluție: să realizezi excedent bugetar și să plătești datoria. Dacă nu, te uiți la procentul din PIB trebuie să speri că economia va urca mai mult decât datoria. Vine o perioadă grea, chiar și Banca Mondială și agențiile de rating au atras atenția că în 2023 vine recesiunea în Europa și în SUA, iar asta va afecta și România.

Dar… noi în România avem deficit. Deși Ciucă a spus că acesta se ridică la 2,41% la 7 luni, de fapt este la 1,94%. Să nu ne bucurăm, au fost încasările de la jumătatea anului care au ajutat, plus evoluția slabă a cheltuielilor cu investițiile. De fapt, deficitul va fi de 5,84% din PIB, dacă ne uităm pe prima rectificare bugetară din acest an, adică de 80,1 miliarde lei (bani împrumutați).