Declarația 112, care se depune lunar până în ziua de 25, formular în baza căruia angajații sunt asigurați la pensie și sănătate, se va modifica pentru că prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) munca part-time a fost suprataxată.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Proiect modificare Declarație 112 pentru angajații part-time - click pentru a deschide

Astăzi suntem pe 16 septembrie, iar conform documentului ANAF prevederile se vor aplica începând cu declararea veniturilor aferente lunii august 2022.

Contribuțiile sociale datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

În situația în care cuantumul contribuțiilor datorate de salariați este mai mic decât cele datorate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, diferența se suportă de angajator/plătitor de venit.

Citește și:

Suprataxarea part-time: măsură bazată pe o minciună? Unde sunt cei 300.000 „mutați” pe normă întreagă? Ce spun cifrele