Zona euro nu mai este imună la două trimestre consecutive de contracție economică. Cele mai recente prognoze ale Bloomberg nu sunt optimiste. Potrivit agenției americane, riscul de recesiune în Europa continuă să crească.

Avertisment recesiuneFoto: Waingro | Dreamstime.com

Un sentiment împărtășit de Koen De Leus, economist șef la BNP Paribas Fortis: „Pentru acest trimestru, nu cred că vom fi într-o contracție, pentru că am avut luni pozitive - iulie și august, datorită turismului”.

Deși De Leus declară că nu este îngrijorat de actuala perioadă, el avertizează asupra unei posibile contracții în următoarele luni. "Pentru trimestrul 1 din 2023, ne îndreptăm spre o contracție a economiei. Nu va fi foarte puternică, vorbim de 0,3% sau 0,4%, ceea ce nici nu este mult", declară el.

Optimismul excesiv pentru inflație a venit la un preț mare

O altă îngrijorare este inflația. Potrivit estimărilor Bloomberg, mulți se așteaptă ca inflația să ajungă la 9,6% în ultimele trei luni ale anului. Aceasta a depășit de cinci ori obiectivul stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE). Pentru Koen De Leus, această inflație este mai presus de toate un cerc vicios.

Risc de penurie

În această situație, o posibilă penurie de gaz este îngrijorătoare. Germania, cea mai mare economie a Europei, este probabil să se confrunte cu această problemă. În cazul raționalizării, Belgia și alte țări europene, precum Italia, ar putea fi afectate.

"Deoarece Germania importă 40% din gazul rusesc, există riscul unei penurii. Unele companii își vor reduce producția sau își vor închide temporar porțile. Există, prin urmare, riscul, în Belgia, de a avea un deficit de anumite bunuri fabricate de companiile germane”, subliniază Koen De Leus,, citează L'Echo și Rador.

Foto: Dreamstime