Banca Centrală Europeană (BCE), angajată în măsuri de înăsprire monetară pentru a combate inflația, trebuie să facă tot posibilul pentru a împiedica ca efectele creșterii prețurilor să devină permanente, a declarat marți președinta instituției, Christine Lagarde, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un mediu economic profund zguduit de efectele pandemiei și ale războiului din Ucraina, "politica monetară nu putea preveni efectele inițiale ale multora dintre aceste șocuri. Dar se poate asigura că acestea nu se înrădăcinează. Este ceea ce face BCE", a declarat Lagarde într-un discurs susținut la Frankfurt.

"Nu vom permite ca această fază de inflație ridicată să influențeze comportamentul economic și să creeze o problemă de inflație de durată", a adăugat ea, recunoscând că majorarea prețurilor în zona euro "s-a dovedit a fi mult mai mare și mai persistentă decât se aștepta inițial".

Lagarde consideră că șocurile gemene ale pandemiei și invaziei rusești în Ucraina "au dus la schimbări în mediul nostru economic", care vor avea consecințe persistente asupra structurii cererii și ofertei.

"Întreruperea livrărilor de gaze din cauza invaziei rusești a devenit o schimbare structurală majoră care va avea ramificații timp de mai mulți ani", a descris ea, prețurile combustibililor fosili "fiind probabil mai mari pentru o perioadă de timp".

"Dacă prețurile la energie vor fi în mod durabil mai mari în timpul tranziției, acest lucru ar putea avea un impact asupra producției industriale din Europa, afectând atât oferta, cât și prețurile", a declarat Lagarde.

În mod similar, "globalizarea se schimbă", din cauza perturbărilor create de pandemia Covid-19, care a perturbat lanțurile internaționale de aprovizionare.